Проти Ненаду на дар епитрахиљ старца Нектарија

Епитрахиљ са посветом

Пише: Здравко Елез

Група од шесдесет путника из свих крајева Србије и дијаспоре у организацији агенције Егина травелс посетила је Егину и друге православне светиње у Грчкој. Са благословом Епископа ваљевског г. Милутина један од путника на овом ходочашћу био је и прота Ненад Андрић, чија породица је и власник Поклоничке агенције Егина травелс.

Поред Егине, која је била централна дестинација овог ходочашћа, посетили су у  Солуну храм св. Димитрија, манастир св. Теодоре, Митрополију солунску и храм св. Григорија Паламе, Зејтилник, ман. Св. Анастасије Фармаколитрије, Суроти – гроб св. Пајсија, мошти св. Арсенија, Евију и ман. Св. Јована Руса и чувену Камаризу код Атине у којој је служио и сахрањен Старац архимандрит Нектарије Виталис, велики духовник нашег времена. Старац кога је поштовала цела Грчка као светог човека што се и из дана у дан потврђује чудима које Старац чини, а која до нас Срба долазе посредством Наталије Ковачевић, духовног чада старца Нектарија, која је многе Србе одвела до Старца Виталиса и ктитор је храма св. Нектарија у Ваљеву.

Старац Нектарије Виталис

Како прота Ненад воли да каже Наталија је српски амбасадор за Егину и Камаризу.

Преко Дејана Томашевића кошаркаша о. Ненад је први пут отишао код старца Нектарија у Камаризу 2011.године.

-Томашевић ми је помого и донирао путовање, био сам веома болестан,  а  сестра Наталија ми је каснијих година помагала да доводим ходочаснике на Егину и код Старца и да тако што више будем на Егини – каже прота Ненад.

Те несвакидашње сусрете са светим местима и Старцем прота је записао у својој књизи Исцелитељ свети Нектарије Егински.

Отац Ненад и архимандрит Власије

Овај пут српске поклонике и проту сачекало је велико изненађење у Камаризи, веће од земљотреса који су преживели у Атини како рече прота Ненад, а то је духовно изненађење. Прота је добио на дар од наследника старца Нектарија, старчев епитрахиљ који је старац носио и са њим читао многе молитве и многи су се исцелили по молитвама преко овог чудесног епитрахиља. Епитрахиљ је  битан део свештеничке одежде са којим се обављају сви свештени обреди.  Сваки свештенослужитељ има Епитрахиљ. Овај је знаменит јер је припадао светом човеку.

Предавши епитрахиљ оцу Ненаду, архимандрит Власије старешина храма у Камаризи који је наследио Старца Нектарија рекао је: „Ово је благослов старца Нектарија. Носи га оче Ненаде и сећај се Старца. “ О. Ненад је око 25 пута срео се са Старцем, служио са њим, исповедао му се, добијао поуке од Старца, више стотина људи из Србије одвео код Старца за време његовог земног живота, па и сада на Старчев целебни гроб.

Ризница старца Нектарија у Камаризи

-За мене је ово велики дар и утеха од Старца и његове духовне деце монаха и свештенослужитеља из Камаризе. То је видљив знак њихове љубави према нама Србима. Ово је трећи Епитрахиљ старчев у Србији у Ваљеву, први је дат храму Покровском у Ваљеву, други епископу Милутину приликом посете Камаризи и ево овај трећи. Свестан сам значаја и да га је Свети човек носио и молитвом преко њега многе исцелио и многи су добили пород, децу. Свестан сам и да сам недостојан овог дара али се надам да по љубави Божјој и молитвама Старца Нектарија буде на корист народу Божијем. Обавестио сам мог епископа Милутина о дару и ставио му на вољу ову светињу. Како Епископ благослови у синовској послужности испунићу, јер без послушања епископу неможе ни свештеник да буде од користи народу – рекао нам је прота Ненад.

Насловна фотографија: Прота Ненад у епитрахиљу са архимандритом Власијем

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *