Publicista koji je napisao brdo knjiga o dijaspori

Za 36 godina koliko se bavi publicistikom Marko Lopušina objavio je stotinu knjiga u ukupnom tiražu od više od milion primeraka, dobar deo posvetio je rasejanju, a na ovogodišnjem Beogradskom sajmu predstavio se sa dve nove knjige

Na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga pisac Marko Lopušina predstavlja svoje dve nove knjige, „Majevičani u Švajcarskoj“ o srpskoj dijaspori i „Američko zlo“ o praljavoj vašingtonskoj politici prema Srbima i Rusima. Njihovi izdavači su „Prometej“ i „Knjiga komerc“.

Delo „Majevičani u Švajcarskoj“ o srpskoj dijaspori je 100. objavljena knjiga i biće predstavljena 28. oktobra od 18 časova na štandu „Prometeja“, dok je „Američko zlo“ 101. knjiga u autorovoj zbirci dela. Ovim povodom dr Lopušina je izjavio:

– Ostvario sam svoj srpski san. Postao sam pisac knjiga koje služe čitaocima da nešto više saznaju o fenomenima 20. veka i o pitanjima koja brinu srpski narod. Hvala čitaocima na poverenju a izdavačima  na podršci.

Marko Lopušina je novinar, publicista i pisac iz Beograda. Njegova dela tematski obrađuju Srbe u rasejanju (Enciklopedija srpske dijaspore u tri toma), javnu i tajnu policiju („Ubij bližnjeg svog“, „Ubice u ime države“), političko nasilje i cenzuru, tajna društva („Masoni u Srbiji“, „Vitezovi templari“), strane službe („CIA u Srbiji“„KGB protiv Jugoslavije“) i mafije (Enciklopedija podzemlja, „Ko je ko u srpskoj mafiji“), srpske, jugoslovenske i svetske kriminalce („Komandant Arkan“, „Legija i Zemunski klan“).

Najveći broj knjiga je o srpskoj dijaspori (23), a objavili su ih izdavačka kuća „Prometej“ iz Novog Sada (11) i beogradski „Službeni glasnik“ (3). Naslove o policiji, mafiji i tajnim službama objavili su izdavačke kuće „Knjiga komerc“ i „Narodna knjiga“ iz Beograda, kao i „Legenda“ iz Čačka.

Lopušina je za svoj literatni rad više puta nagrađivan – Ordenom Vuka S. Karadžića, Teslinom zlatnom medaljom, Medaljom Svetozara Miletića, nagradom „Dragiša Kašiković“, Poveljom „Rastko Petrović“, Poveljom udruženja „Koreni“ i drugim. Nosilac je titula – počasni doktor nauka Univerziteta Slobomir, počasni direktor Tesline naučne fondacije, najbolji publicista Srbije i Balkana.

Naredne godine Lopušina planira da objavi Enciklopediju srpske dijaspore o Srbima na Balkanu, knjige „Istorija Kikac“ o najstarijem srpskom kulturnom društvu u Švajcarskoj i leksikon „Najzagonetnije srpske ubice“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *