Прва награда Сашкиној „Сари из Сарајева“

Сашка са др Милутин Ђуричковић

На „Дринским књижевним сусретима“ роман Александре Гајић од жирија је добио најбоље оцене и заслужено однео ласкаво признање

Александра Гајић (Alex Saška), која се често својим предивним и дирљивим причама појављује на страницама нашег портала, добитница је прве награде за роман „Сара из Сарајева“ на овогодишњим Дринским књижевним сусретима“ у конкуренцији 35 романа.

Друго место припало је рукопису „Књига о пастиру“ аутора Миленка Ивановића, док је треће додељено рукописима „О сновима и легендама“ аутора Предрага Бојиновића и „Легенда о црном змају“ аутора Слободана Дамњановића.

Председник жирија је био др Милутин Ђуричковић из Београда, директор „Института за дечију књижевност“, који је у свом образложењу између осталог рекао да роман „Сара из Сарајева“ има своју драматургију и филмску интонираност. Чланови жирија су били још и мр Дајана Лазаревић из Београда и мр Невена Милосављевић из Косовске Митровице.

Роман Сара из Сарајева је прича у којој је на најузвишенији начин представљено тешко искуство породице Васиљевић која у саобраћајној несрећи губи своје две кћерке и са њима млада Јелена Новаковић возач аутомобила. Мајка две девојчице преживљава несрећу и мора даље са супругом наставити животни пут без њих две, али како!?

У овом роману који на изврстан и зналачки начин психолошки понире у емоције породице доносећи заправо утјеху, васкрсење и радост кроз читаву наративну радњу књиге, аутор ће вас подсетити колика снага лежи и човеку, без обзира на јачину бола са којим се у животу морамо суочити.Невероватно вешто је избегнута тема трагедије, иако ће читаоцима бити представљен читав живот породице а аутор Алекс Сашка је наместо социјалне драме, изнедрила психолошку сагу о снази људског сопства.

Поготово чин рађања новог живота Саре и дијалоге кроз које ће читаоци моћи добити тако потребне начине превазилажења тешких изазова.

Роман коме ћете се враћати и враћати изнова. Роман из кога ћете добити одговоре на питања:

„Зашто баш мене то да задеси“?

Роман који кроз ликове доноси светлост, васкрсење и који ће вас оставити без даха.

Кад се тешке животне ситуације избеле и погледају са сунчане стране живота, онда добијете оваквав књижевни бисер и водич кроз живот као што је Сара из Сарајева.

Александра је рођена је у Сарајеву и по занимању је медицински радник – физиотерапеут са великим искуством рада у болници са људима. Као резултат тога, за Удружење слободних умјетника Аустралије објавила је прву књигу практичне психологије „Изазов 30 дана“, која претставља комбинацију психолошке радионице и путописа у коме је до пуног изражаја дошао њен таленат за нарацију.

Корице за нову књигу Александре Гајић

Ово дело је привукло велику пажњу Срба из расејања, захваљујући и нашем порталу „Тамо далеко“ који је у Александри Гајић препознао изузетан књижевни таленнат и дар за приповедање, али и за поезију.

Кроз психолошки практикум „Изазов 30 дана“ Сашка је добила много писаних сведочанстава у којима су читаоци и практичари кроз приручник, пронашли унутарње задовољство, мотивацију и велике успехе у раду на себи кроз 30 дана.

Поред овог приручника објавила је и дечју књигу „Матеј и анђео“, својеврсну бајку за децу и одрасле, у којој је на најлепши начин деци дочарала борбу добра и зла , те тако на топао и сугестибилан начин побудила веру у добро и анђела Чувара који носи поруку “ Верујте да доброта и најтврдокорније срце отапа“. Александра је за штампу припремила још једну дечију књигу, а реч је о житију за децу Светог Харитона -Косовског новомученика.

Добитница је више признања на књижевним фестивалима и конкурсима, члан је Удружења писаца Србије и Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању – УСКОР.

На „Дринским књижевним сусретима“ повеље за животно дело уручене су Љубивоју Ршумовићу и Зорану Милошевићу из Београда.

Ршумовић је тим поводом открио да је и даље активан и да сваки дан напише по једну песму и истакао да је некада као гимназијалац дневно писао и по 20 песама. Занимљиво је да је, према рачуници овог великана писане речи, до сада написао најмање 30.000 песама.

Насловна фотографија: Александра Гајић са великаном српске писане речи Љубивојем Ршумовићем, добитником повеље за животно дело

 

5 thoughts on “Прва награда Сашкиној „Сари из Сарајева“

 • 11. октобар 2023. at 22:28
  Permalink

  Читао сам рукопис много пре оглашавања у јавност.
  Ово је ремек дело, а не роман.
  Сашка је на толико топао и узвишен начин представила ту породицу, радњу маестрално изнела, донела оптимизам у срце читаоца, смех, сузе…
  Шта да кажем, кад сам уз јутарњу кафицу мислио прочитати пар страница, а шољицу одложио три сата послије, не дишући.
  Писац великог калибра!
  Зналац за заплете, мистериозност кроз лик који не желим откривати, девојчицу Сару која је на најлепши начин представила, да ће сваки тинејџер пожелети да буде као она. Ово је утеха, нада, радост и најлепши роман који сам прочитао у последњих 7 година.
  Препорука.
  Илија. М.

  Reply
 • 11. октобар 2023. at 22:50
  Permalink

  Где може да се купи роман?
  Пратим госпођу Алекс Сашку на Вашем порталу, молим за информацију, где купити књигу.
  Хвала

  Reply
 • 11. октобар 2023. at 22:59
  Permalink

  Рулопис сам имао прилику читати и пре званичног оглашавања и такмичења.
  Рекао бих без претеривања да то није роман већ ремек дело озбиљно афирмисане књижевнице која пре свега срцем пише. Дубока емоција која вас прожима док читате вас и расплаче и обрадује и учини бољим човеком.
  Тако лепо представљена породица да сам искрено пожелео да их упознам.
  Маестрални описи, маестралан увод у роман, ликови, дијалози, мистериозност…
  Немам речи.
  Најбољи роман који сам имао у рукама у последњих 7 година, а читам књиге сваки дан!
  Кренуо сам да уз јутарњу кафу прочитам пар листова а завршио са кафом и књигом након 3 сата, загледан у себе и дубоко уздрман питањима, снагом коју сам добио и утехом кроз ово дело.
  Љубав, светлост, васкрсење и дубока оданост породици
  То је могао написати само врлики човек и зналац овог заната.
  Роман чекам из штампе.
  Богдан Секулић

  Reply
 • 12. октобар 2023. at 19:29
  Permalink

  Molim vas gde mogu da porucim roman? U kojoj knjizari se moze poruciti?
  Zainteresovana sam..

  Reply
 • 16. децембар 2023. at 12:44
  Permalink

  Sjajna Saška ( Sandra) koja zaista dušom i srcem piše. Moja školska drugarica koja je bila drugar i u školi i prepricavala i pisala nama pojedinim lektire da samo to „otaljamo“. Poslije sam vidio koliko je čitanje korisna i zanimljiva osobina. Pratim moju školsku i želim joj veliki uspjeh na književnom polju jer to radi zaista zato što voli. Samo naprijed, predvidjam ti svjetski uspjeh, samo kod nas to ide vrlo sporo i nepravedno zapostavljeno. Ne daj se Sale, uporno kao i do sad i sa dušom i bićeš best seller pisac sa ogromnim tirazima.
  Slobodan

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *