Booking u problemu, ne plaća, oprez!

Sajt za rezervaciju smeštaja „Booking.com“ mesecima ne isplaćuje novac mnogim hotelima i partnerima širom sveta. Najviše problema imaju u Evropi, na Tajlandu i u Indoneziji. Proveravali smo da li takvih problema ima i u Srbiji, kao i moguće posledice.

Standardna procedura izgleda tako što korisnik rezerviše sobu preko portala i odluči se da plati unapred, nakon čega sajt preuzima taj novac i prosleđuje ga hotelu bez provizije (ili vlasniku apartmana).

Međutim, partneri Bookinga prijavljuju probleme sa uplatama od jula, a neki od njih su naveli da im uplate nisu stizale ni mesecima ranije, iako je portal redovno primao uplate od korisnika.

Prema saznanjima, problema sa kašnjenjem uplata u Srbiji ima jedna grupa ugostitelja, odnosno pojedini vlasnici apartmana čiji su podaci zloupotrebljeni.

O čemu se tačno radi?

Kako se saznaje, došlo je do zloupotreba korisničkih naloga a to je bio razlog zašto su nekima u Srbiji kasnile uplate od ove platforme za nekretnine.

Ta zloupotreba se vršila tako što su umesto vlasnika apartmana drugi (članovi porodice, ili partneri) izdavali određene objekte. Po pravilu, Booking uplaćuje novac na račune vlasnika apartmana, a ne osobe koja je izdala stan. U trenutku kada se ovi podaci nisu poklapali, kompanija je jednostavno čekala sa uplatom.

Buking sinhronizuje podatke, zatim uplaćuje određeni novac. Međutim, kako je za sinhronizovanje podataka potrebno ponekad i 3 ili 4 meseca, nije ni čudno što je došlo do žalbi.

Hoteli u Srbiji nemaju problema

S druge strane, kada je reč o većim hotelima i hotelskim lancima u Srbiji, niko nije prijavio problem. Ni veliki, ni oni manji.

„Praktično, oni posluju po modelu da korisnici njima na licu mesta plaćaju smeštaj, a oni Bookingu plate samo svoju reklamu na aplikaciji. Tako da u tom smislu niko u Srbiji od hotela nema problem“, kaže za „Blic Biznis“ sagovornik upućen u dešavanja na ugostiteljskom tržištu Srbije.

Sagovornik ukazuje da je problem sa plaćanjem verovatno nastao zbog blokade nedavne akvizicije Booking-a od strane Evropske komisije, te da je rascep u tom procesu primorao Booking da kasni.

Da je tako potvrdio nam je još jedan sagovornik, ugostitelj iz Hrvatske koji doduše izdaje privatan smeštaj, koji je za „Blic Biznis“ potvrdio da su probleme imali oni koji su pristali na model poslovanja sa Bookingom da im se plaća „preko“ aplikacije. On, kao i u slučaju hotelskih lanaca u Srbiji, direktno je naplaćivao smeštaj od posetilaca, a Booking-u je plaćao samo „slot“ tj. reklamu na aplikaciji.

Šta može da krene po zlu?

„Najveći problem mogu da imaju pružaoci usluga, odnosno može da dođe do povlačenja pojedinih ugostitelja za platforme jer nisu dobili svoj novac na vreme. Takođe, može doći do povećanja cene smeštaja putem Bookinga i to iz dva razloga: ukoliko se povuče veliki broj vlasnika apartmana, neće biti tolike ponude, a drugo, ukoliko ostanu, a Booking je zaista u ekspanziji, izborće biti sužen kada su potrošači u pitanju, pa će moći da nametenu i veće cene“, kaže za „Blic Biznis“ Marko Dragić, pravni savetnik pri NOPS.

Bookingu blokirana akvizicija od 1,63 milijarde evra 

Kada je reč o gorepomenutoj investiciji, 25. septembra planirana je kupovina ETraveli kompanije od strane Bookinga, za 1,63 milijarde evra, a ona je blokirana od strane vlasti EU iz straha da će ojačati dominantnu poziciju kompanije u sektoru tursitičkih agencija.

EU je tada saopštila da blokira vodeću američku online turističku agenciju Booking da preuzme švedsku agenciju za rezervacije letova Etraveli Group. Evropska komisja u svom obrazloženju je navela da bi taj potez omogućio Booking-u da poveća svoju dominaciju na tržištu i istakli su da su upozorili pre ovoga Booking, ali da su rešenja koja je kompanija iznela bila nedovoljna.

„Booking predlaže da se ponuda konkurentskih hotela prikazuju na stranici za odjavu letova, što je najbolje istaknuto putnicima nakon što preko aplikacije kupe karte za let. Izbor i rangiranje smeštaja nije dovoljno transparentan i nediskriminatoran“ rekao je Didier Reinders, komesar za pravosuđe EU.

„Booking Group“ je u avgustu prijavio ukupan prihod od 5,5 milijardi dolara i profit od 1,3 milijarde dolara za drugi kvartal 2023. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *