Пронађен украдени споменик из 2. века

Полиција је пронашла римски надгробни споменик стар 19 векова који се налазио у Винчи, а који је украден само 24 сата након што је откривен. Лопови су приведени. Камен је пронађен у Бегаљици, недалеко од манастира Рајиновац. Овај надгробни споменик тежи пола тоне, а његова тежина није омела лопове да га украду.

Украдена стена из 2. века има одлично очуван натпис на латинском који говори о угледном Римљанину који је под њом почивао, што је чини изузетно вредном. Међутим, она је и путоказ који недвосмислено говори да је тај богати и угледни римски грађанин живео у близини, у вили од које је сигурно остало нешто вредно истраживања.

Обично су такви људи, као и данас, живели у комшилуку сличног социјалног и материјалног статуса, па се може очекивати да се испод депоније и око ње налази још луксузних римских вила.

Овакви епиграфски споменици (камени споменик са уклесаним текстом на латинском језику) изузетно су ретки у свету и они не иду на званичне аукције већ се продају испод руке. Отуда се не зна прецизна цифра, али се процењује да је изузетно висока – и по неколико стотина хиљада евра.

Пронађени па украдени споменик на територији Србије, према првим проценама, јединствен је у свету због свега што на себи има: од сачуваних стопала до латинског натписа у 15 редова. Отуда његова, условно речено, материјална вредност превазилази све досадашње цифре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *