Филм о трговини органима убијених Срба

Филм америчког редитеља Пола Кампфа, који се бави илегалном трговином људских органа у такозваној Жутој кући у Албанији, добио је финансијску подршку Филмског центра Србије на управо завршеном конкурсу за дугометражни играни филм, сазнају Новости.

Комисија ФЦС (Предраг Гага Антонијевић, Игор Бојовић, Иван Карл, Биљана Србљановић и Југослав Пантелић), одобрила је пројекат којим ће ова болна тема за наш народ, бити представљена на филму америчког аутора и на тај начин бројном гледалишту описати албанске злочине који су се дешавали у “Жутој кући”.

Редитељ и продуцент Пол Кампф, у прошлости је радио са великим глумачки именима, попут Лоренса Фишбурна, а за Новости је у ранијем интервју открио да је филм радног наслова „Жртва“, заснован на роману Веселина Джелетовића “Српско срце Јоханово”.

У питању је истинита прица о богатом Немцу коме је пресађено срце српске жртве у Жутој кући. Он после трансплантације почиње да сања непознате пределе, људе и плаво око дечака, а потом одлази на Косово у потрази за одговорима.

“На путу од Лос Анђелеса до Сан Франциска у авиону сам на киндле сервису пронашао Джелатовићеву књигу, био је то веома лош превод. Али чак и таква, ова прича ме је освојила“, присетио се Кампф а потом припремају ћи се за писање сценарија почео да читам новинске чланке интервјуе, да гледа документарац.

Просечном Американцу прича о Србији, Косову и Албанији је и непозната и компликована, али Кампф сматра да је добро за филм што проговара са позиције неког са стране, некога без предрасуда кога не могу оптужити да је пристрасан.

“Намеравам да испричам чињенице о овом што се десило али и да питам где је био НАТО, где је Русија а где Америка док се то дешавало. Зашто нисмо реаговали“ , рекао нам је тада Кампф.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *