Признања и помоћ српским херојима

Кажу ми пријатељи и познаници да у српском роду више нема хероја тј. да су сви погинули у последњим ратовима на територији бивше Југославије. У мени тог тренутка проради онај српски понос и инат и одлучих да покажем да су хероји још увек међу нама“ каже за портал „Тамо далеко“ хуманитарац из Тенесија, Личанин Милош Шупица, оснивач и председник српско-америчке хуманитарне организације „Спасимо српску децу“, која већ 26 година помаже српски народ у отаџбини али и друге народе у 16 земаља света.

Милош Шупица прима признање од генерала Божидара Делића

„Сви пунолетни грађани Сједињених Држава су прошлог лета добили по 1.200 долара као вид помоћи за превазилажење ситуације настале пандемијом корона вируса“, наставио је Шупица „и моји сарадници и ја смо одлучила да покренемо акцију “Један од хиљаду“ којом смо позвали све оне Србе, и пријатеље Срба у Америци, да се, они који то могу, одрекну те помоћи у корист бораца, јунака са Кошара и Паштрика на Косову и Метохији 1998. и 1999. године, као и оних који су учествовали у пробијању Коридора 1992. године у Босни“.

Одмах је донета одлука да се организација „Спасимо српску децу“ бави само прикупљањем помоћи и организационим пословима а да сами борци одлучују коме је од њихових сабораца најпотребнија помоћ у овом тренутку. Један од првих који се прикључио акцији је ветаран 63. Падобранске бригаде и борац са Кошара Илија Иветић који је пренео размишљања својих колега „да њима више значи што их се неко сетио и што жели да им ода признање за све што су учинили током одбране своје Отаџбине него сама материјална помоћ“.

Завршна манифестације првог дела акције „Један од хиљаду“ одржана је у згради Дома војних ратних инвалида у Београду, у суорганизацији са Субнором Србије и њеним председником генералом Видосавом Ковачевићем,  којој су присуствовали борци и официри поменутих борби. Да се не забораве и да се вечно помињу, поменућемо нека од њихових имена: генарал Стојан Коњиковац, начелник штаба 549. моторизоване бригаде у акцији одбране на Паштрику, пуковник Љубинко Ђурковић, комадант 125. моторизоване бригаде и комадант одбране Кошара, пуковници Душко Шљиванчанин, комадант 53. Граничног батаљона и Видоје Ковачевић, комадант 63. Падобранске бригаде у одбрани Кошара, генерал Петар Шкрбић, помоћник генерала Ратка Младића, генерал Новак Ђукић, начелник Генералштаба Војске Републике Српске, генерал Живомир Нинковић, комадант ратног ваздухопловства и противваздушне одбране ВРС, пуковник Владо Живковић, комадант 1. Прњаворске бригаде, потпуковник Голуб Панић, комадант 2. Озренске бригаде и многи други мање или више знани.

Пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара

Помоћ и признање примиле су и супруга Југослава Зорића, борца 53. Граничног батаљона у борбама на Кошарама, који је преминуо од последица корона вируса средином марта ове године, као и супруга руског добровољца у борбама на Паштрику и Кошарама Алберта Андиева, преминулог такође средином марта у ковид болници у Батајници.

О каквим људским величинама се ради говори и гест потпоручника Драгана Јокића, комаданта извиђачког вода у 2. Озренској бригади, који је на самој манифестацији рекао да „ја и моја супруга имамо посао и солидно живимо, тако да се одричем помоћи у корист неког борца коме је она потребнија“.

Иако тешко болестан, ратни комадант одбране Паштрика генерал Божидар Делић је изразио жељу да лично упозна Милоша Шупицу и том приликом му је у име Удружења херојске 549. моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“ уручи плакету и медаљу у знак захвалности за све оно што чини за помоћ борцима у одбрани отаџбине.

Милош Шупица уручује постхумно признање Ивани супрузи Алберта Андијева

„Акција „Један од хиљаду“ се наставља, са намером да постане традиционална, јер има још хероја којима су наше признање и помоћ потребни. Да није било њих, ми из дијаспоре би сада долазили у окупирану отаџбину“ закључио је Милош Шупица, и позвао све Србе и пријатеље Срба широм света да се прикључе овој акцији и тако дају свој допринос овим борцима од којих многи данас живе у веома тешким условима.

Додела признања борцима: Са свечаности у Дому ратних војних инвалида Београда

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *