Приједорчанка најбоља међу 96.000 студената у Бечу

Млада Приједорчанка Ања Вујаковић званично је најбољи студент Универзитета у Бечу. Ову ласкаву титулу освојила је међу 96.000 студената престижног универзитета, а до ње је дошла с просеком оцена 10.
Ања течно говори енглески, немачки и шпански језик, а сада интезивно учи фрсанцуски. Двадесетпетогодишња млада Приједорчанка школовање је након студија романистике завршених у Бечу наставила на престижној Дипломатској академији, најцјењенијој и најстаријој институцији овакве врсте у свијету.
Приоритетан избор била је музика, међутим, закључила је да професионално бављење музиком захтева огромну жртву, сате и сате вежбања, болна леђа, много суза и константно суочавање с незаинтересованошћу јавности за класичну музику. Због тога је одлучила да заврши романистику.
“Музика има много потенцијала да позитивно обогати једно друштво, али тренутно, у свету у којем живимо, класична музика се све мање цени, што значи да један музичар, нажалост, и поред све своје воље, просто није у позицији да значајно допринесе друштву. То је оно што ми је фалило, јер увек сам сањала да оставим неки позитиван траг иза себе, да људима учиним живот бољим. То је једино што би ме стварно испунило. Имала сам осећај да имам потенцијал да успем у томе, само када бих имала прилику”, каже Ања.
Ова девојка верује да ће је диплома на Дипломатској академији у будућности одвести до позиције с које ће моћи да промени свет.
“То је најстарија дипломатска образовна институција на свету, с веома богатом традицијом, угледним професорима, модерним програмом и веома блиским контактом са свим међународним организацијама у Бечу и Бриселу, чији студенти често постану амбасадори, председници влада или држава. Студентско тело је такође веома импресивно: пронађе се и који студент са Станфорда или Харварда”, истиче ова изузетна млада жена.
Када је кренула на ово животно путовање, Ања је знала да уколико хоће да се издвоји у мноштву студената, осим труда и рада мора да се потпуно посвети факултету.
“То значи да ни у једном моменту не смете почети да калкулишете, да ли да припремим овај додатни текст за сутрашње предавање или не? Да ли да научим овај параграф иако највероватније неће бити на испиту? Одговор је увек да. Нико није савршен, али ако очекујете од себе деведесет посто, онда немате шансе да икада достигнете сто посто. Значи увек стремити ка перфекцији”, зрело размишља Ања Вујаковић.
У отаџбину би се после школовања, каже, вратила ако би добила примамљиву пословну понуду.

„Ако бих у својој држави добила пристојну понуду, која не мора бити боља од неке понуде у иностранству, и ако би то било у области за коју сам се школовала, вратила бих се радо. Верујем да са четири страна језика и дипломатским образовањем могу само позитивно допринети имиџу наше државе у свету. Сан би ми био да једног дана будем представник своје државе у Уједињеним нацијама или негде амбасадор у свету“, открива своје жеље ова Приједорчанка.
Приједор јој много недостаје јер мамјку баку виђа само неколико пута годишње. Можда би долазила чешће да пут није тако дуг и да има више линија Приједор – Беч. Када је одлазила на школовање у престоницу Аустрије очекивала је да ће се лако уклопити у нову средину.
“Требало ми је доста времена да се навикнем на чињеницу да сам ја овде грађанин другог реда, непожељни странац и да ћу за све морати да се борим десет пута више него било који Аустријанац. Али, то ми је у неку руку била и мотивација. Морала сам да докажем самој себи да могу успети, упркос томе што сам десет корака иза свакога, само због земље порекла”, каже Ања и додаје да је стекла једног пријатеља за све време колико студира у Бечу.

Извор: Приједор24

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *