„Српски номад“ у трци за Греми

У трци за номинације за 61. Греми награде налази се и пијаниста и композитор Димитрије Васиљевић (33). Угледна дискографска кућа Ropeadope Records уврстила је у конкуренцију и албум „Accidental Nomad“ („Случајни номад“) нашег уметника и то у чак четири категорије – за Најбољи савремени инструментални албум, за Најбољи џез инструментални албум, за Најбољу инструменталну композицију и за Најбољи инструментални аранжман.

„Тема овог албума је, како то и сам наслов каже, феномен лутања вођеног вишим циљем кога често нисмо ни свесни, али који је теледиригован негде одозго. На њему сублимирам нека искуства свог досадашњег лутања по свету, док музички остајем веран свом стилу који је микс српске традиционалне музике, класичног наслеђа и модерног џеза. Овај албум за циљ има да испита спољашњи свет и све оне утицаје које доживљавамо споља“, каже Васиљевић.

На овом албуму оформио је квинтет који чине његови пријатељи, такође врхунски музичари.

Димитрије Васиљевић је рођен у Београду где је стекао основно и средње образовање у Музичкој школи Јосип Славенски, а потом је 2007. дипломирао на Факултету музичких уметности. Након тога је дипломирао на Беркли музичком колеџу у Бостону, чији је био стипендиста и где је два пута награђиван за посебна достигнућа на клавирском одсеку. Мастер студије је завршио на Њујоршком универзитету, а докторирао на Универзитету Илиноис. Данас је доцент на Зејвиер Универзитету Луизијана (Xavier University of Louisiana) у Њу Орелеансу. Accidental Nomadје његов трећи албум. Пре тога објавио је соло клавирски албум „Метапхор“ и ауторски The Path of Silvan.

ТЕКСТ: СУЗАНА СУДАР/BIZLIFE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *