Преживеће Српска црква и Милов закон (видео)

Проф. др Јован Јањић и адвоакт Предраг Савић, у емисији Правац на ТВ Пинк изазвалу буру реакција и отаџбини и дијаспори стручном анализом о неморалу, бесчашћу и неправди Закона о вјероисповести, којим се покушава отети имовина СПЦ у Црној Гори 

Професор др Јован Јањић, биограф  патријарха Павла и један од најтиражнијих српских аутора и  Предраг Савић, адвокат  по општим проценама једнан од најуспешнијих  адвоката  пред Евроским судом за људска правау  Стразбуру, у емисији „Правац“ у продукцији ТВ Пинк, изнели су правну, социолошку и историјску анализу Закона о слободи вјероисповести. Они су до танчина демонтирали све спорне одребе из овог недомократског, незаконитог и неуставног закона!

Гледаности  емисије допринела је и водитељка Ивана Мајторовић, која је била  добро припремљена и то посебно за правну анализу спорних одредби!

У овој емисији која је на разним програмима Пинка репризирана већ више пута, др Јањић је појаснио и на научан и стручан начин објаснио зашто Митрополија црногорско–приморска никада није била аутокефална. Констатовано је, да на основу два или три спорадична помињања наводне аутокефалнсоти (у информативним, необавезним шематизмима православља и образложењу одлуке о формирању СПЦ, немају никакав правни и канонски зналај. Не добија се аутокефалност без одговарајућег томоса (правне одлуке којом мајка црква другој додељује аутокефалност) и одговарајуће црквене јерархијхе (постојање најамње четири епархије)!  Зато приче о аутокефалности  Митрополије црногорско–приморске  остају само  пусте –жеље!

Те своје ставове професор др Јован Јанјић подупро је доказима о  хиротинисању Светог Петра Цетињског и Петра Другог Петровића Његоша! Он јебјаснио је како је на силу уз хапшење посланика и уз пребијање владике Методија, на недомократски и нецивилизацијски начин усвојен Закон о слободи вјероиповести. То је учињено, према његовим речима, супротно одредбама из члана 91. став 6 Устава Црне Горе, без квалификоване двотрећинске већине гласова посланика, јер у  питању имовина СПЦ која је у Црној Гори страно правно лице!

Адвокат Предраг Савић упозорио је на богату правну традицију Црне Горе, која је Европи и свету подарила споменике права попут  Законика царског и патријаршијског из 1482. године Ивана Црнојевиће, Стеге Светог Петра Цетињског, Имовинског законика Влатазара Богичића… Истакао је да су ово били прави велики споменици слободи, а да ће најновији Закон о слободи вјероисповести бити споменик неправди, бешћаћу и неморалу. Посебно је упозорио да се   завршним одредбама овог закона омогућава прекњижавање имовине СПЦ под изговором да је у упитању општекултурно добро.

Савић је још наглсио  да у Другом свењтском рату убијено преко седамдсет одсто православних свештеника у Црној  Гори, да нису  поштеђени ни ученици и студенти  богослови, па ни црквењаци. Описао је и страдање свештеномученика владике Јоникија Липовца и осталих свештеника у Великом збегу. Савић је на крају рекао да је православље и СПЦ у Црној Гори преживело и тај погром, па ће сасвим сигурно преживети  и овај најновији  терор проузрокован  Законом о слободи вјеросиповести!

Петиција којом се тражи да Србија на основу  члана 33 Европске конвенције покрене мећудржавни спор против Црне Горе  пред Европским судом за људска права у Стразбуру једино је делотворно правно средство и велика шанса да се из легалмно изађе из ове кризне ситуације проузроковане ступањем на снагу Закона о слободи вјероисповести.

Према анализама адвоката Савића,  одредбе Закона о слободи вјероисповести  у супротности  су са уставним начелима Црне Горе о  својини, забрани дискриминације, идентитету, одвојености верских зеједница од државе. Оне руше и правни поредак Црне Горе,  јер директно су противне одредбама Европске конвеције која је са опште прихваћеним правилима мећународног права ратификована и  саставни је део унутрашњег правног система. У овом случају прекршена су  права на мирно уживање имовине,  забрану дискриминације, слободе  мисли, савести и вероисповести и право на правично суђење који су загарантовани Европском конвенцијом и судском пракском Европског суда у Стразбуру.

Савић, иначе  члан Правног савјета Ин4с, сматра да је покретање међудржавног спора пред Европским судом једино легално правно средство, дозвољено међународним правом, тако да свака чланица Савета Европе може  без бојазни да је неко оптужи за мешање у унутрашње ствари друге државе да се користи оваквим тужбама. Одредбе из Европскње конвенције имају примат над домаћим законодавством и непосредно се примењују. Зато је право и обавеза држава да  у случају  крешења норми из Европске конвенцију покрену поступак пред Европским судом у Стразбуру, који има улогу наддржавног уставног суда, против земље која  крши  норме европског права.

Много је целисходније користи ова овлашћена за покретање међудржавног спора и на тај начин спречити ненадокнадљиву  штету него ли, водити медијске и друге ратове, сматра адвокат Савић.  Ово је прилика да се проблем реши мирним путем, судском одлуком која се не може третирати као реметилачки фактор у регионалној сарадњи и другим  државним и међународним пословима.

Проф. Др Јањић и адвокат Савић подржали су инициајтаиву Удружења за заштиту уставности и законитости са циљем да се прикупи 10.000 потписа како би се покренуо међудржавни спор у Стразбуру против Црне Горе и тако смањиле непотребе тензије, које прете да прерасту и у отворено непријатељство!

Петиција се потписује на сајту  peticije.srbijaupokretu.

Погледате ову изузетно гледану емисју у целом региону  и српској дијаспори:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *