Preminuo Đorđe Marjanović

Legendarni pevač Đorđe Marjanović preminuo je danas u toku dana od posledica koronavirusa. Prethodnih dana bio je priključen na respirator, a lekari su se borili za njegov život.

Đorđe Marjanović je rođen u Kučevu 1931. godine. Najpopularniji je bio tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, na prostoru cele bivše Jugoslavije.

U Požarevcu je završio gimnaziju, a potom je napustio studije farmacije u Beogradu. Ubrzo počinje da radi kao statista, između ostalog i u JDP-u.

Prvi put je nastupio kao pevač na audiciji koju je organizovalo Udruženje džezista Srbije, posle čega počinje da peva na brojnim gradskim zabavama. Оbjavio je prvu ploču u vreme kada u Jugoslaviji nije bilo više od 20.000 gramofona, a još dugo će ostati upamćen po svojim legendarnim pesmama.

„Zvižduk u osam“ – bez dileme prva asocijacija na Đorđa Marjanovića. Prva pesma sa prvog Marjanovićevog albuma „Muzika za igru“ iz 1959. godine.

Režiser Sava Mrmak je 1962. snimio i istoimeni film, a Đorđe se, na vrhuncu svoje slave, našao u ulozi glavnog glumca.

„Beograde“ – jednu od najlepših pesama posvećenih Beogradu Đorđe Marjanović je otpevao na festivalu „Beogradsko proleće“ 1963. godine.

„Romana“ – pesma sa singl ploče iz 1968. godine, samo jedna od mnogih naslovljenih ženskim imenima.

„Natali“ – „Crveni trg beše tih kad stigoh tu sa Natali…“ – Đorđe Marjanović je šezdesetih godina bio veoma popularan i u Sovjetskom savezu.

Na stadionu „Lenjin“ imao je petnaest uzastopnih koncerata, pevajući svake večeri pred petnaestak hiljada ljudi.

„Devojko mala“ – čuveni šlager koji je napisao Božidar Timotijević, komponovao Darko Kraljić, a otpevao Vlastimir Đuza Stojiljković za film Ljubav i moda (1960).

Pesma je zahvaljujući verziji Đorđa Marjanovića postala veoma popularna širom bivše Jugoslavije, a i u Rusiji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *