Преминуо бубњар и оснивач ИТД бенда

Ин мемориам: Небојша Тепшић – Виран (Топуско 1958 – Ванкувер 2019.)       

Члан популарног ex-yu рок састава ИТД бенд Небојша Тепшић-Виран преминуо је у 61. години у канадском граду Ванкуверу, објавила је породица у среду 16. јануара 2019. године. Виран је био бубњар и оснивач овог састава 1980. године у Вргинмосту, на Кордуну.

Прва постава коју чине Бранислав Бекић, Милан Бекић – Франц, Растислав Тополски – Рашо, Јадранко Милеуснић – Јадран и Небојша Тепшић – Виран у Југотону у Загребу 1984. године снимимају први албум „XX вијек“. Следећи „Плави војник“ снимају 1985. године за загребачки Suzy.  Песма  са овог албума „Градске цуре“ нашла се по гласовима публике међу 10 највећих рок хитова икад снимљених на простору бивше Југославије.

Песме „Промени нешто у себи“, „Елена“, „Војничка“, „Соња“, „Рођен у Загребу“, „Прича са западне стране“, „Словенска минијатура“, „АД Финес“, „Душа иште шизилиште“ смењивале су се на бројним топ листама бивше Југославије. Са „ИТД бендом“ до 1986. године, када напушта групу, Виран наступа на бројним фестивалима у клубовима и на концертима широм бивше земље.

Егзодусом Срба у хрватској војној акцији протеран је са родног Кордуна аугуста 1995. године. Из Србије и Сремске Митровице, у којој се био привремено настанио, 2006. године са породицом се иселио у Канаду где ће у Ванкуверу бити сахрањен у понедељак 21. јануара 2019. године.

Текст: С. Данчуо

Фото: Породична архива

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *