Канађани на југу Србије пронашли 19 тона злата

Канадска истраживачка фирма „Медголд рисорсис“, наговестила да је у јужној Србији, на самој граници са Бугарском и Македонијом, у оквиру пројекта названог „Тламино“ пронашла прелиминарне резерве од око седам милиона тона руде, са око 680.000 унци, односно близу 19,3 тоне злата, вредне нешто више од милијарду долара

Они су најавили израду прелиминарне студије изводљивости, која би те резултате требало и да потврди.

Истовремено, и канадска геолошка компанија „Тедијан“ саопштила је да је постигла договор о куповину српске геолошке фирме ЕФПП, која поседује истражна права на локалитетима Кизевак и Саставци, у околини Рашке.

Ова фирма, која трага за лежиштима метала у Србији, Бугарској и на Космету, саопштила је да је постигла договор о куповини српске геолошке фирме ЕФПП, која поседује истражна права на локалитетима Кизевак и Саставци, у околини Рашке, где су се некада налазили рудници сребра и цинка – сазнају „Новости“.

Што се тиче Пројекта „Тламино“, како је установљено, садржај злата на том месту, у просеку, износи око три грама по тони. Примера ради, лежишта са грамом злата по тони, ако је прате одговарајуће количине руде, сматрају се профитабилним.

Компаније из Уједињеног Краљевства, руководиће израдом и прелиминарне студије изводљивости, али и додатних металуршких студија, будући да постоје озбиљне назнаке да се на том месту крију далеко веће количине тог племенитог метала. Иначе, „Медголд“ је у истраживању рудног богатства под називом Пројекат „Тламино“, пронашао и слој руде од 40 метара, који садржи 8,32 грама злата по тони и готово невероватна 193 грама по тони сребра.

Ова канадска фирма, иначе, има споразум о заједничком улагању с компанијом из своје земље „Фортуна силвер“, у чијем се поседу налазе рудник злата и сребра „Сан Хозе“ у Мексику и перуанско лежиште сребра „Каилома“.

„Медголд“ је, према споразуму са канадским „Фортуна силвером“, који у Аргентини развија и пројекат отварања рудника злата „Линдеро“, обавезан да у даља истраживања ове области инвестира осам милиона долара.

Према том споразуму, „Фортуна“ би, у замену за финансирање геолошких истраживања на југу Србије, могла да стекне 70 одсто власништва у Пројекту „Тламино“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *