Pravoslavlje me je izvelo na put istine!

Razgovarao: Branko Dimović Dimeski

Norveški teolog i književnik Simeon Hakenstad (30) pre skoro četiri godine postao je pravoslavac. U pravoslavlju je našao put spasenja i istine, a među onima uz koje je duhovno stasavao je i srpski svetitelj Justin Popović od čije se ikone ne odvaja. Razgovarali smo sa ovim zanimljivim mladim čovekom, a povod je njegova knjiga „Tajanstveni Dostojevski“.

  • Šta Vas je inspirisalo da napišete ovu knjigu?

-Dostojevski je odigrao veliku ulogu na mom putu ka pravoslavlju. Njegove knjige sam počeo da čitam 2017 i u njima sam video kontrast između palog sveta i sveta nebeskog. Sudirao sam u Oslu  religiju i teologiju (2017- 2022), a još kao mlad tražio sam istinu na mnogo različitih mesta (protestantizam, zen i meditacija, ateizam), ali nisam našao ništa.

  • Kako ste otkrili pravoslavno hrišćanstvo i šta ono za vas znači?

-Posetio sam pravoslavnu crkvu prvi put 2017. Ovde sam prvi put našao istinu koju sam tražio. 2019. odlučio sam da postanem pravoslavac i postao sam katihumen. U četvrtu nedelju Velikog posta 2023. godine krstio me аrhimandrit Dorotej Forsner u manastiru Svete Trojice u Bredaredu. Živim u Fredrikstadu i pripadam pravoslavnoj parohiji Uspenja Presvete Bogorodice u Sjebergu.

  • Možete li nešto više reći o svojoj vezi sa ocem Serafimom Rouzom i kako je on uticao na vas?

-Još jedna osoba koja mi je mnogo pomogla je otac Serafim Rouz. Upoznao sam njegov život i pisanje 2020. Počeo sam da slušam njegova predavanja svaki dan, i prevodim njegove tekstove na norveški. Mnogo pišem o ocu Serafimu u knjizi o Dostojevskom, jer je Dostojevski bio važan i za oca Serafima kada se preobratio šezdesetih godina.

  • I srpski svetac uticao je na vaš rad i pisanje knjige o Dostojevskom?

-Justin Popović je imao značajan uticaj na moj rad. Nosim njegovu ikonu tokom pisanja, a njegovi tekstovi su mi pružili dragocenu pomoć u stvaranju knjige „Tajanstveni Dostojevski“.

  • Posle krštenja pokrenuli ste pravoslavnu izdavačku kuću i časopis „Ne od ovoga sveta“. Kako je od toga došlo?

-Posle krštenja, ja i Johanes Solberg smo pokrenuli pravoslavnu izdavačku kuću, i časopis „Ne od ovoga sveta“. Radim na prevođenju knjiga sa engleskog na norveški.

  • Možete li nam nešto više reći o glavnoj temi vaše knjige o Dostojevskom?

-Knjiga koju sam napisao o Dostojevskom govori o hrišćanskom narativu. Dostojevski je bio pravoslavni hrišćanin i mogao je da vidi koliko su savremeni ljudi u krizi jer ne veruju u Boga. U svojoj knjizi pišem o tome kako nihilizam i totalitarizam uništavaju svet, ali i o tome kako Hristos i Njegova Crkva spasavaju svet (pravoslavno hrišćanstvo).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *