Potvrđeno: Ubica mladog Srbina doživotno na robiji

Američki sud ostao pri izrečenoj kazni Džozefu Dejvisu, ubici Milana Lončara iz Filadelfije i odmah ga poslao u zatvor

Piše: Marko Lopušina

Ubica: Džozef Dejvis

Posle emotivnog dvosatnog saslušanje, koje je čak i iskusnog tužioca za ubistva dovelo do suza, Džozefusu Dejvisu je naređeno da provede ostatak života u zatvoru, jer je 2021. godine u zimu ubio mladog čoveka Milana Lončara, dok je ovaj šetao svog psa u naselju Breveritaun.

Tokom saslušanja u petak, sudikinja Barbara A. Mekdermot pročitala je 25 pisama koje su poslali porodica i prijatelji u kojima se detaljno opisuje kako je Lončareva smrt uticala na njihove živote. Svi su ga opisali kao brižnog i punu ljubavi, „najbolju osobu koju su ikada upoznali“.

Jelena Lončar (28) rekla je da od bratove smrti nije mogla da radi više od 20 sati nedeljno. Prodala je svoju kuću u Breveritaunu nakon zločina i, zajedno sa drugom porodicom i prijateljima, odselila se iz Filadelfije.

-Bol i strah od nasilja i smrti su previše jaki da bih podnela život u Filadelfiji – rekla je Jelena Lončar.

Na ovaj način su mediji u Filadelfiji juče informisali javnost o preduzi ubici mladog Srbina. Na saslušanju i zjašnjavanju o krivici ubica Dejvis je pokazao malo emocija dok se pojavio na sudu preko Zoom platforme iz industrijskog popravnog centra u Filadelfiji. Zurio je u kameru i, povremeno, zevao. U završnoj reči rekao je da je nevin i da su me porotnici „proglasili krivim na osnovu odeće“. Njegova rasa je, rekao je, možda odigrala ulogu.

-Šteta je da još jedan crnac, mladi muškarac, gubi život zbog sistema – rekao je on – To je još jedan beli sudija, bela porodica, beli tužilac i još jedan crnac.

Džozefus Dejvis je je osuđen za pljačku i drugostepeno ubistvo mladog Srbina. Milan Lončar je imao svega 25 godina. Rođen u Vejnu, u porodici Zorana Lončara iz Batajnice i Ejmi Launsberi. Bio je diplomac Univerziteta Templ i tek zaposlen kao stručnjak. Dejvis je sredinom januara 2021. pucao u Lončara nakon što je pokušao da mu ukrade novčanik. A zatim je pobegao sa saučesnikom dok je Lončar ležao krvareći na ulici.

Ubistvo, koje se dogodilo na ugu ulica 31. i Džezefus snimljeno je video-snimkom za nadzor, što je bio ključni dokaz na Dejvisovom dvodnevnom suđenju. Iako tužilac nije imao očevidce zločina, rekao je da se na snimku vidi kako ubica nosi prepoznatljive cipele i blistavi kaiš.

-Nikada nećete zaboraviti taj kaiš i te patike – rekao je tužilac Džoan Peskatore – Srećna sam što je porodica Lončar dobila meru pravde.

Dejvisov advokat, Daglas Dolfman, pokušao je da ubedi porote da snimak nije dovoljan dokaz da se dokaže da je Dejvis bio revolveraš i pucač. Nazivao je ovim dokazima posrednim, jer nije bilo fizičkih dokaza koje povezuju Dejvisa sa ubistvom.

Tužioci su tražili da Džozefusa Dejvisa sud osudi na smrt za ubistvo prvog stepena, tvrdeći da je namerno ubio Milana Lončara pucajući mu u grudi. Porotnici su, međutim, glasali da se Dejvis osudi za ubistvo drugog stepena, jer se ubistvo dogodilo tokom drugog krivičnog dela, pljačke mladog Srbina

Milan Lončar je upucan jedan blok od svoje kuće Breveritovn i samo nekoliko blokova od mesta gde je ubica Dejvis živeo. Lončar je dobio metak u grudi i srušio se na ulicu, dok su njegovi napadači pobegli.

-Ubica Džozefus Dejvis je bio na uslovnoj slobodi zbog prethodne pljačke u vreme ubistva i čekao je suđenje po optužbama za krađu automobila i napad na čuvara u zatvoru. On je pušten iz zatvora dve nedelje pre nego što je Lončar ubijen, što je navelo kritičare da se zapitaju kako su kancelarija okružnog tužioca Larija Krasnera i gradski sudovi rešavali te slučajeve i da li je drugačije donošenje odluka moglo da spreči zločin – pita se Nikola Lončar, rođek ubijenog Srbina iz Filadelfije.

Oba zločina pljačka i ubistvo Milana Lončara, nose automatske doživotne kazne robije za pljačkaša i ubicu Dozefusa Dejvisa. Njeog saučenik nije pronađen. Sudkinja Mekdermot je osudio Dejvisa na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta, obaveznu kaznu u Pensilvaniji za ubistvo drugog stepena.

-Mala je to uteha za našu porodicu, jer je Milan stradao potpuno nevin od suludog ubice – izjavio je stric Nikola Lončar, iz Filadelfije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *