Потресне приче за филм Страдање Срба у Норвешкој у Београду

После снимања у Нишу и Крагујевцу, екипа (продукцијa PQX MEDIA) из Норвешке коју предводи продуцент Бранко Димески, режисер Кјетил Палмквист и Тери Холм, у хотелу Москва снимали су нове кадрове за филм Страдање Срба у Норвешкој са академиком Радмилом Тонковић и Драгославом Боканом. У Министарству спољних послова срдачно је екипу дочекала амбасадор Србије др Љиљана Никшић која је дала исказ за филм, преноси Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја.

Снимање је настављено у Омољици код Панчева, код једне дивне породице потомака српских јунака из Карашјока. У филму биће испричана и тужна прича о српским логорашима логора у Карашјоку, Недељку Топаловићу и Видоју Ристићу званом Чича (који је носио шајкачу), тешка прича и тешка судбина.

-Хвала милом Богу, што смо ово записали, снимили и овековечили. И камен би заплакао, слушати све ово, је толико потресно, ова сведочанства ми Срби морамо сачувати од заборава. Култура сећања нам је на врло ниским гранама… морамо забораву ишчупати корен – каже Бојанић.

У прекрасном етно амбијенту Зорнића кући, наша глумица Јасмина Стоиљковић снимила је сцену када чека мужа из заробљеништва из норвешког логора смрти (где прича причу својој деци где им је отац и шта се то десило са њим…), који се никада вратити неће.

-Ово је само мали део те ужасне и потресне приче која је наша глумица изнела кроз искрене и истините сузе… зато је та улога њој и поверена – наглашава Ђорђе Бојанић.

Екипа филма са продуцентом Браном Димеским, амбасадорком Србије др Љиљном Никшић и Ђорђем Бојанићем, уредником Српске историје

-Посета Србији протекла је у радној али и пријатељској атмосфери. У име нашег тима који ради на реализацији филма о страдању Српских логораша у норвешким логорима, желим да се захвалим свима који су помогли да наша посета протекне у најбољем могућем реду. Хвала, свим учесницима снимања који дају немерљив допринос истини о страдању српских логораша у норвешким логорима. Захвалност Градској Општини Палилула-Ниш за величанствен пријем, као и на позиву да филм о страдању српских логораша за време Другог светског рата у норвешким логорима буде могуће приказан на филмском фестивалу у Нишу следеће године. Посебно истичемо подршку Амбасаде Републике Србије у Краљевини Норвешкој, Црквена општина Свети Василије Острошки из Осла, Савез српских удружења у Норвешкој, сајт Српска историја, Новости, Б92, и новог стратешког партнера у реализацији филма Градска Општина Палилула-Ниш – преноси свје утиске продуцент Бранко Димески.

У јануару, екипа из Норвешке поново долази у Србију да сними нове кадрове, али тада и са норвешким историчарем Кнутом Фловик Торасеном.

У Нишу су интервјуе за филм дали виши кустос Небојша Озимић и историчар Александар Динчић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *