У Данској од понедељка обавезне маске

Због свакодневног повећања броја заражених вирусом ковид-19 Данска је поново увела мере којих се становници ове земље морају придржавати. На јавним местима обавезно је ношење маски, показивање корона паса и негативног теста.

Маске морају да се носе у болницама, клиникама и општинским здравственим службама, затим у јавном превозу – аутобусима, возовима, метру, ​​трајекту, авонима и таксију.

-Сагласни смо да у јавном превозу маске. Тамо сте блиски са другим људима и немате прилику да идете нигде другде – појаснио је Стинс Линдгрин, председника Одбора за епидемије.

Божићна куповина ће се такође одвијати са покривеним устима и носом, о чему се сагласила већина странака у Епидемијском комитету. Маске су дакле обавезне у малопродаји и трговини на велико, продавницама прехрамбених производа, тржним центрима, робним кућама…

Занимљиво је да су за сада обавезе ношења маски ослобођени запослени у продавницама. Није договорена ни одлука о увођењу захтева за маскама за запослене у сектору неге, што је иначе била опција.

Сада је услов да морате показати важећи корона пасош у центрима за високо образовање, образовање одраслих и школама за учење језика. Поред тога, валидан корона пас потребно је показати у слободним услужним професијама као што су фризери и посетиоци геријатријским установама.

Корона пропуснице потребне на местима где је 100 и више људи окупљено у затвореном и 1.000 напољу. Осим тога, у Фолкетингу је донет закон који омогућава компанијама да од својих запослених захтевају важећи корона пасош.

Они који немају корона пас мораће много више да се тестирају. Убудуће ће ПЦР тест важити само 72 сата, док ће брзи тест важити 48 сати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *