Попис у Америци: Упишите Србин!

Поводом актуелног пописа становништа у Сједињеним Америчким Државама, наш дописник Александар Жигић разговарао је преко скајп везе са представником Српске коалиције Полом Јеросимићем, из Нешвила.

-Мени је драго да учествујем у овој емисији, да ипак обавестимо наше становништво овде у Америци да је врло важно да се одазову на попис. Иначе по закону и треба то да ураде и да се изјасне ко су – каже Јеросимић.

  • Да ли ове године постоји и релативно лак начин да се може уписати ако неко жели, да је Сербиан, значи да је српске националности?

-Врло је једноставан попис да се уради. Свако ће да добије од државе опомену, формулар, образац да га попуни или да се јави на интернет и преко интернета да то ураде. Ја сам то урадио јуче и врло је једноставно. Узело ми је мање од десет минута.

И најбитније за наше становништво јесте када дођу до питања које је расе, нпр. Пол Јеросимић? У том случају, када одговорим да сам беле расе, одмах испод тога уписао сам Serbian, Србин. Већина наших људи, нашег становништва пашће на овој тачки“, упозорава Јеросимић.

Јеросимић каже да се 2010. године на попису становништва 176 хиљада људи пријавило да су српског порекла, а да је нека процена да има између седам стотина хиљада и милион Срба у Америци.

Додаје да се на истом том попису 343 хиљаде људи изјаснило да су Југословени. Он и Српска коалиција верују да су се можда неки људи плашили да се изјасне као Срби. Мисли да то није потребно и да могу слободно да се изјасне као Срби. Наглашава да је то корисно за све, било да су у дијаспори или у Србији.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *