Миса крвницима упркос протестима

У Сарајеву је у присуству јаких полицијских снага, које су блокирале део града око Катедрале срца Исусова, одржана миса за тзв. „блајбуршке жртве“ и истовремено протест антифашиста, у организацији СУБНОР-а БиХ, који се противе ревитализацији усташтва.

Миса у сарајевској катедрали је одржана, иначе први пут ове године, у присуству ограниченог броја људи, а служио је кардинал Винко Пуљић у присуству амбасадора Хрватске у БиХ Ивана Саболића и двадесетак верника.

AFP/Getty ImagesИ док се у Катедрали срца Исусова одржавала миса за тзв. „жртве Блајбурга“, Штросмајеровом улицом одјекивале су партизанске песме, које су певали грађани у протесту против одржавања мисе.

Одзвањала је и италијанска песма отпора током Другог светског рата „Бела ћао“, којом су грађани Сарајева показали своје противљење одржавању мисе.

Одржавање комеморативне шетње дозвољено је уз поштовање здравствено-епидемиолошких мера, а припадници Црвеног крста присутнима су делили маске и дезинфиковали руке.

ReutersНајава скупа у Сарајеву изазвала је бурна реаговања странака, невладиних организација и појединаца, који су то осудили, сматрајући да се тиме креира нова историја и врши ревизија чињеница о Другом светском рату.

У кругу катедрале и центру Сарајева је све време одржавања мисе било много полицајаца, а цело подручје око тог верског објекта је било блокирано за грађане и возила од јутарњих сати, па све до завршетка мисе.

Покровитељ мисе био је Хрватски сабор, а супокровитељ Хрватски народни сабор у БиХ.
Такође, из Јеврејске заједнице БиХ су казали да се „комеморирају крвници наших мајки, очева и дедова“.

Одлука о одржавању мисе у Сарајеву донесена је након што је одлучена да ове године неће бити традиционалног обележавања на Блајбуршком пољу у Аустрији. Осим у Сарајеву, комеморација се одржава и на загребачком гробљу Мирогој.

EPAМитрополит Хризостом поручио је да Блајбург у Сарајеву затвара врата сарадње с Надбискупијом и Винком Пуљићем, а осуде су стигле од бројних босанскохерцеговачких политичара и странака.

С друге стране, челник ХНС-а и председника ХДЗ-а Драган Човић поручио је да миса за Блајбург није чин мржње ни екстремизма и Сарајево припада свима нама.

Директор јерусалимског Центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф каже да је ужасно то што се у Сарајеву одржава миса за оне који су страдали у Блајбургу, посебно потенцирајући улогу Макса Лубурића у догађајима из Другог светског рата.

Дан уочи мисе, у Сарајеву су на Маријин двору и изнад Вјечне ватре постављене фотографије које сведоче о злочинима НДХ.

Текст: Кликс.ба/фото: Ројтерс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *