Помоћ Крајишника из Чикага Банији и Кордуну

Српском становништу и српској цркви страдалим у недавној серији земљотреса на Банији и Кордуну 15 хиљада долара помоћи упутило је Удружење крајишких Срба „Прело“ из Чикага. Средства су уплаћена на намјенске рачуне које је Горњокарловачка епархија Српске православне цркве отворила за помоћ становништву и обнову оштећених цркава.

Како нам је рекао предсједник ове српске организације у Чикагу Љубинко Шпегар поред средстава из буџета Удружења, више од 100 чланова и симпатизера „Прела“ из цијеле Америке је дало своје новчане прилоге. Одлучено је да 3.000 долара намјене за хитне поправке српских храмова, а остатак за помоћ становништву.

-Већина наших  чланова је поријеклом са Баније, Кордуна и других подручја погођених земљотресом. И њима је оштећена имовина коју тамо имају и која изискује хитне поправке, а многи су појединачно слали помоћ родбини и пријатељима који живе у тим крајевима – упознаје нас Шпегар

Ово крајишко удружење из Чикага међу првима се у дијаспори одазвало апелима за помоћ које су непосредно после разорног земљотреса крајем прошле године упутиле српске организације и српска црква у Хрватској. Како су највили, са акцијом помоћи неће стати и позивају све који желе да чек могу да пошаљу на адресу удружења. Тако је планирано да се помогне у обнови, када она крене, конкретног објекта или више њих. А када се епидемиолошка ситуација побољша у плану је донаторски ручак за помоћ српским крајевима у Хрватској погођеним земљотресом.

Текст: Светозар Данчуо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *