Парастос косовским јунацима на Газиместану

На Газиместану је, без присуства представника Владе Србије и локалних званичника, одржан парастос српским јунацима страдалим у боју 1389. године.
Парастос су служили умировљени епископ Атанасије, миторополит Амфилохије и владика Теодосије са свештенством Епархије рашко-призренске. Епископ Атанасије рекао је окупљенима да је Газиместан симбол победе.
„Ово је место победе, није једино, имамо ми још места победе. Недавно смо на Кошарама и Паштрику победили НАТО и албанску војску. Долазимо овде и долазићемо јер имамо вере у васкрсење. Људи које говоре да се нећемо борити за Косово су губитници, кукавице, макар били и председници државе“, рекао је епископ Атанасије и додао „да смо ми народ са великим духовним и душевним резервама, борци за правду, крст часни и слободу златну, да дајемо завет да ћемо се борити, као што су се борили дедови и очеви наши, за ову свету земљу коју нам је Бог дао“.
Поводом обележавања Видовдана на Газиместану се окупило пуно људи са Косова, али и из Подгорице, Вршца, Новог Сада и других градова у окружењу.
„То је један доживљај, тежио сам дуго година да дођем овде, али ми се сада пут отворио и веома сам срећан због тога. Поистовећујем се са косовским јунацима који су дали свој живот, а ми смо дошли да подржимо свој народ на КиМ својим присуством, да им кажемо да нису сами и да ће Косово увек бити наше“, рекао је Горан Петров из Вршца.
„Видовдан је један од највећих српских празника, а наш долазак овде је знак подршке нашем народу на Косову, и поклоњење нашим славним прецима“, нагласио је протонамесник Владимир Симијоновић из Вршца.
„Долазак на ово место, као и сваке године, представља својеврсно ходочашће. Данас сам овде са пријатељима, како бисмо одали почаст свим косовским јунацима који су себе уградили у темеље државности и духовности“, истакао је Милан Савић из Косовске Митровице.
„Обавеза је сваког Србина, ма где он живео, да се на Видовдан окупимо и одамо почаст косовским јунацима. Они су давне 1389. године дали своје животе да би спасили не само Србију, већ и хришћанску Европу. Обавеза је сваког Србина да данас дође овде и поручи властима у Србији да нема никаквог разграничења на простору КиМ. Овде је разграничење направљено тада када су косовски јунаци дали своје животе“, рекао је Славиша Ристић из Зубиног Потока.
Након парстоса на Газиместану су се чуле и гусле Милоша Слијепчевића из Београда.
Међу окупљенима је било и чланова десничарских странака из централне Србије који су узвикивали „Косово је Србија“, носећи транспаренте на којима је писало “Нема поделе, нема предаје“. Парастосу на Газиместану није присуствовао нико од локалних званичника, као ни представници Владе Србије. Скуп на Газиместану, који је протекао без инцидената, обезбеђивала је косовска полиције.

Текст и фотографије: Радиоким

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *