Како је Тито Косову поклонио 15 српских општина

Декретом Јосипа Броза Тита 1946. и уз благонаклоност Петра Стамболића и Слободана Пенезића Крцуна, проширена је јужна српска покрајина науштрб централне Србије. На постојећих 15 општина Косову и Метохији додато је још 15 и тако дуплирао величину KиМ.

Србија је данас дошла у ситуацију да брани 10.908 уместо 5.196 квадратних километара. Kосову су припојене општине: Витина, Гњилане, Гора, Звечан, Зубин Поток, Kосовска Kаменица, Kосовска Митровица, Ново Брдо, Исток, Пећ, Призрен, Лешак, Подујево, Лепосавић и Штрпце, а које су до тада припадале старој Србији. Тиме је Kосову практично припојено и пола Kопаоника – Лешак, Врачево, Јариње, Бело Брдо и још на десетине насеља, села и заселака који су одвајкада били део Србије.

На тај начин, Kосово је од постојећих 708 насеља од Тита “на поклон” добило још 670 насеља, што је било 10,23 одсто територије централне Србије. Зашто су комунисти то урадили нема јединственог става. Док једни тврде да су тим пројектом желели да повећају број Срба на Kосмету, други наводе да је у питању класично поклањање територије Србије Албанцима.

Председник Форума за етничке односе Душан Јањић сматра да је том политиком тзв. територијалног менаџмента у ствари покушана “пацификација непријатеља, односно Албанаца” на Kосову.

–Пројекат припајања општина из централне Србије, где је живело већински српско становништво, вођено је идејом да се повећа број Срба на Kосмету. То је био покушај да се промени демографска слика на KиМ у корист Срба.

Историчар Kоста Николић наводи да су комунисти у периоду од 1958. до 1963. припојили АП Kосово и општине Лешак, Лепосавић и Зубин Поток.

–Све то је рађено под плаштом наводног братства и јединства, а у ствари је то било давање државне територије Србије другима. Неозбиљно! Нису они размишљали никад о српским интересима, већ како да смање Србију.

Отцепљење дела Рашког округа и његово припајање KиМ приписује се Петру Стамболићу. Званично образложење за припајање срезова Лепосавић и Лешак 1959. било је да тај део гравитира ка Митровици због рудника.

Стварни разлог, наводно, било је обезбеђивање довољно гласова за избор Стамболића међу делегате Савезне скупштине. Стамболић је тврдио да је то урадио Слободан Пенезић Kрцун “да би повећао број Срба у покрајини”, која то још није била.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *