Почела обнова српске цркве у Њујорку

Одбор за изградњу Српске православне цркве Светог Саве у Њујорку, која је изгорела у пожару 2016. године, саопштио је да је почела обнова овог велелепног храма на Менхетну. У првој фази реконструкције биће постављене нове челичне греде на стрмој кровној конструкцији са пратећом плочом и хидроизолацијом. Паралелно са овим захтевним послом поставиће се и армиранобетонски под, као и привремена врата и прозори, како би се храм заштитио од врменских непогода.

Епископ Источно-америчке епарије Српске православне цркве Владика Иринеј потврдио је да је после бројних препрека на путу обнове ове светиње коначно почели радови.

-Ова фаза реконструкције уистину је сигнал почетка васкрснућа цркве од пожара на Васкрс 1. маја 2016. године. Важно је да се овај свети задатак подузима током јубиларне прославе 800. годишњице аутокефалности Српске православне цркве (1219-2019) и, са њом, посвећење Светог Саве као првог архиепископа српских земаља – рекао је владика Иринеј.

Један од најистакнутијих градитеља у Америци Frank Sciame задужен је за надгледање радова. Он је бивши председник Њујоршког Ландмарк конзервароријума, кога је бивши градоначелник Блумберг именовао да лично руководи изградњом Меморијала Светског трговинског центра. Председник Одбора Светог Саве Мишел Мицић указао је да именовање овог изузетног човека даје додатну сигурност пројктном тиму истичући огоромно Френково искуство приликом радова на Централној синагоги, Музеју уметности и дизајна, Новом музеју, Линколн центру и многим другим знаменитостима њујорка.

Обнова цркве Светог Саве у овој фази у тесној је кординацији са Комисијом за очување знаменитости у Њујорку. Радови на кровној конструкцији, поду и привременој столарији требали би да се заврше током јесени ове године, а одмах се прелази на следећу фазу како би се што пре храм оспособио за богослужења и повратак верника.

-Црква Светог Саве је светиште које припада свим Србима где год да живе, имајући у виду да је то део наслеђа које нам је оставио свети владика Николај. Стога, користио ову прилику да, с очинском љубављу, позовемо све православне Србе и све људе добре воље да се у молитви окренемо заједно у обнову нашег непроцењивог уточишта – рекао је, између осталог, владика Иринеј.

Црква је у готском стилу саграђена 1850. године и прво је постојала под именом „Црква светог тројства“, пре него што је откупљeна од Епископалне њујоршке цркве 1943. године. Ову велелепну светињу пројектовсао је чувени архитекта тога доба Ричард Апџон. Док је још припадала епископалној цркви у њој је одржана прва православна литургија у Сједињеним Америчким Државама 1865. године.

Званично, црква је основана 1937. године, а регострована 1940. године. Тадашњи бискуп из катедрале Светог Богослова Јована понудио је Србимаместо у цркви. Црква је купљена 11 јуна 1944. године и освештана исте године.[3]

Иако је црква понуђена руској православној цркви као и грчкој православој цркви, ипак је одлучено да се да Србима јер нису имали цркву у овом делу Сједињених Америчких Држава. Пројекат је подржавао и Петар II Карађорђевић, као и Николај Велимировић који је имао дугогодишње и пријатељске односе са енглеском Англикансом црквом и један је од заслужних људи за добијање цркве у Њујорку. Цео црквени комплекс купљен је 1942. године. Након завршетка Другог светског рата, ова црква била је једино место где су српске избеглице могле да се сретну, очувају своју веру и национални идентитет.

У цркви се налазио византијски ручно рађен иконостас донет из манастира Свети Наум у Охриду. Иконе је радио руски иконописац Иван Мељинков. Црква је проглашена зградом од националног заначаја, а у дворишту цркве се налази биста Николи Тесли.  Ову светињу често је посећивао Петар II Карађорђевић, а посетио је и патријарх српски Павле 1992. године у октобру месецу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *