Почаст најмлађем борцу који паде за Српску

Најмлађем борцу Војске Републике Српске Споменку Гостићу, који је страдао од гранате 20. марта 1993. године, чланови породице, некадаши саборци и поштоваоци одали су почаст на месном гробљу Горњи Улишњак у општини Маглај.

Маглај - сјећање, Споменко Гостић Аутор документарног филма „Споменко на вјечној стражи“ и књиге „Споменко и Озрен“ Миле Савић рекао је Срни да је одавање поште Споменку пролонгирано за данас због епидемиолошке ситуације узроковане вирусом корона.

-Човјек умире када и посљедња особа престане да о њему прича, а данашње окупљање ми даје наду да ће Споменко вечно да живи – изјавио је Савић.

Он је навео да због вируса корона успорена израда кипа Споменка Гостића, који треба да буде постављен у кругу Манастира Озрен у Петрову, за шта је благослов дао и Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије. Парастос младом српском борцу служио је свештеник Владимир Кукић који је истакао значај посете Споменковом вечном почивалишту.

Гостић, петнаестогодишњи дечак који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и раме уз раме са комшијама и пријатељима био борац Војске Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

Споменко је сахрањен на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака. Горњи Улишњак, као и Споменково село Јовићи, по окончању протеклог рата припали су Федерацији БиХ. Обнову Гостићевог споменика организовали су чланови Удружења „Насљеђе“ из Бијељине.

Млади херој са Озрена добио је спомен-бисту у Добоју, која је 20. марта 2014. године постављена у порти Храма Рођења Пресвете Богородице, а добојски уметник Дени Божић осликао је мурал са ликом овог дечака у Улици војводе Степе у Добоју.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *