Планинари и извиђачи очистили Радовањски луг

Пише: Душан Марић

Јуче су планинари из Велике Плане, чланови планинарског друштва „Врбица“, извели акцију чишћења Радовањског луга од смећа. Осим њих у акцији су учествовали и чланови плањанских извиђачких друштава „10. октобар“ и „15. мај“.

Тако су се на заједничком послу нашли Горан Јелача, Драган Филиповић, Миле Барјактаревић, Габријел Ранковић, Драгољуб Алексић, Марина Миловановић, Драган Миливојевић и још 25 вредних људи који су по врзинама и крај путева око места на којем је убијен Вожд Карађорђе јуче прикупили четири камиона смећа.

-Нажалост, смећа је било више него што смо претпостављали. Напунили смо 240 пластичних џакова запремине 120 литара. Поносан сам на ово што смо урадили али и постиђен чињеницом да људи немају поштовања ни према околини Карађорђевог гроба и Цркве Захвалнице, него и ту бацају смеће – каже Ненад Динчић Коска, председник Планинарског друштва Врбица.

Он посебно истиче чињеницу да су у чишћењу Радовањског луга учествовали и планинари из Лапова и Раче.

Камион за одвоз смећа обезбедило је ЈКП „Милош Митровић“ а Туристичка организација Велике Плане и њен директор Горан Стефановић су  за учеснике акције обезбедили више него заслужени ручак у оближњем планинарском дому.

Место убиства вожда Карађорђа: Црква Светог архангела Гаврила, названа и Црква Захвалница

Насловна фотографија: Место где је био сахрањен Карађорђе, вођа Првог српског устанка 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *