Пилот НАТО нуди Србији доказе о уранијуму

Доменико Леђеро, пилот НАТО 1999. у време бомбардовања Србије, а данас председник удружења „Војна опсерваторија“, спреман је да сву документацију коју поседује о узрочно-последичној вези између уранијума и канцера, уступи Србију. Он наглашава да ту документацију из Србије нико досад није званично тражио, али да се нада да ће документација бити затражена.

Удружење „Војна опсерваторија“ из Рима, које се после мукотрпног доказивања изборило да породице жртава обештети италијанска држава, евидентирало је и 7.500 оболелих, међу њима и знатан број из састава Кфора, који су после НАТО бомбардовања СРЈ 1999. били у мисији на Косову.

Резултат слика за Доменико ЛеђероОд Римске конференције на којој су се, у пролеће ове године, стручњаци разних профила, војни и цивилни, сагласили да су последице бомбардовања осиромашеним уранијумом погубне, у Италији је од канцера број умрлих војника увећан. Од 350, колико је тада пописано, данас је у књизи жалости њих 369. Доменико Леђеро тврди у разговору за „Новости“ да иста судбина погађа цивиле и војнике из Србије.

-Уранијум из НАТО бомби није убијао до данас нити ће убијати до сутра, убијаће деценијама – уверен је Леђеро. -Није то моја произвољна оцена, то је закључак стручњака, а ја сам спреман да све што удружење поседује, сву документацију коју смо приложили државним комисијама Италије и нашим судовима, доказујући узрочно-последичну везу осиромашеног уранијума и канцера, уступимо Србији. Наравно, уколико буде интересовања. Досад није било ниједног званичног захтева. Верујем да ће их бити.

Верујете ли да ће вам Европа, којој сте са Римске конференције поручили да помогне оболелима од последица НАТО бомбардовања, помоћи?

-Још нисмо упутили званичан захтев Европској унији, јер су се избори догађали после наше конференције. Очекујем да би састанак са Комитетом за одбрану Европског парламента могао да се догоди крајем ове године. Ја ћу то свакако тражити. Надам се да одговори које тражим нису утопија. И даље ћу постављати питања, док год не добијем одговоре. Ако их не добијем, то значи да Европа има крвљу умрљану савест. Истовремено, мене чуди и погађа „бучна тишина“ Москве, која траје 20 година.

НАТО авиони Б-52 узлећу са британског аеродрома Фејрфорд током бомбардовања СРЈ 1999.Оболели војници и породице ваших преминулих колега, кажете, добили су на стотине пресуда против државе. Да ли су добили и конкретна обештећења?

-Да, наш адвокат Анђело Фиоре Тартаља добио је многобројне пресуде и сви оштећени добили су новчане надокнаде. Признато је све што је тражено у име оштећених, упркос томе што је наша војна администрација оспоравала пресуде до највишег степена судства. Четири парламентарне комисије формиране су да се питање оболелих реши и призна им се право на надокнаду. Тек четврта је донела позитивно решење. Војни врх је све време оспоравао председавајућег комисије Ђан Пјера Скануа, али је он, ипак, имао довољно снаге, ауторитета и части да се избори за право ових људи на истину.

Да ли сте веровали да ћете успети да докажете последице осиромашеног уранијума, с обзиром на то да су вас са свих страна спотицали?

-Суочавамо се са толико много проблема због тога што говоримо истину, али смо на крају успели захваљујући снази италијанског правосуђа. Војни званичници су увек покушавали да спрече правне акције, ометали су нас и проверавали наш рад на сваки могући начин. Да, ја се понекад уплашим да ће ми се нешто лоше десити, али никад нећу стати.

Шта вам је помогло да истрајете?

-Жеља да досегнемо правду за жртве. За толико младих који су прерано завршили своје животе. За разорене породице које су остале без хранилаца.

Оптужили сте Вашингтон да је знао да уранијум убија, па је своје војнике заштитио, а ваше жртвовао. Како је ова оптужба одјекнула?

-Документација коју су нам и НАТО и Пентагон, после тога, проследили, помогла нам је у доказивању узрочно-последичног односа између патологије болести и излагања осиромашеном уранијуму. Документи из Пентагона, Светске здравствене организације, као и истраживања нашег адвоката Тартаље, допринели су да преко судова досегнемо правду. Поновио бих: они који су све оспоравали су италијански лидери. Притисак је долазио једино од италијанске државе, која је скривала документе који су долазили из седишта НАТО-а још од 1994. године.

Значајан допринос дали сте на тематски истом међународном скупу у Нишу. Имате ли утисак да ће државна комисија Србије имати снаге да истражи и докаже последице бомбардовања по наше војнике и цивиле?

-После конференције у Риму и Нишу, ја сам очекивао позив Комисије из Србије којој бих могао да обезбедим сву неопходну документацију. Нажалост, нисам чуо ништа од њих после те конференције. Сигуран сам да бисмо, када бисмо упоредили наша искуства и сазнања, имали праве аргументе које бисмо препоручили истраживачким и здравственим установама како би се обезбедила максимална помоћ вашем народу.

Насловна фотографија: Доменико Лађеро (Фото: Новости/Милица Остојић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *