Патријарху Порфирију забрањен улаз на Косово

Власти у Приштини забраниле су патријарху Порфирију да допутује у Пећку патријаршију. Патријарх је саопштио да не одустаје од намере да служи у Пећкој патријаршији и очекује да крајње дискриминаторска одлука буде стављена ван снаге.

Патријарх српски Порфирије је са запрепашћењем примио вест да су му власти у Приштини данас забраниле да, пред велики празник рођења Христовог, који прославља цео хришћански свет, допутује у Пећку патријаршију, која је прво и вековно седиште Српске православне цркве и манастир коме је патријарх игуман, односно старешина, саопштио је Кабинет српског патријарха.

Наводи се да патријарх не одустаје од намере да служи божанствену службу у Пећкој патријаршији и да очекује да та, како се наводи, крајње дискриминаторска одлука буде стављена ван снаге и да се престане са гажењем људских права и верских слобода православних Срба који живе у покрајини, на земљи својих предака, где српски народ у континуитету живи најмање 1.500 година.

Патријарх Порфирије се моли Богу за мир и добру вољу међу свим људима, а посебно се моли да завлада мир међу Србима и Албанцима на Косову и Метохији, где вековима живе заједно, наводи се у саопштењу из Кабинета српског патријарха.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *