Opljačkana i zapaljena srpska crkva u Austriji

U najzapadnijem austrijskom gradu, na granici sa Lihtenštajnom i Švajcarskom, u Feldkirhu podmetnut je požar u crkvi koju više od tri decenije koristi zajednica pravoslavnih Srba. Crkva parohije Rođenja presvete Bogorodice nalazi se u samom centru Feldkirha.

 

Nakon subotnje liturgije dva tinejdžera, u starosti između 12 i 14 godina, upala su u hram, pljačkali tetrapode, odnosno stalke za ikone, i zatim ulaze u oltar, preskačući trake koje zabranjuju ulaz.

Sa alatom, koji su poneli sa sobom, presecaju kablove video nadzora i zatim pale časnu trapezu na tri mesta i preko puta žrtvenika na dva mesta su zapalili tepih. Pošto su podmetnuli požar oni napuštaju hram i za sobom zatvaraju vrata.

Ogromna šteta

“Velika je sreća u nesreći što je jak dim izlazio iz crkve, pa su prolaznici primetili i alarmirali policiju i vatrogasce, što je sprečilo nesagledivu materijalnu i duhovnu štetu. Šteta je i pored toga ogromna. Časna trpeza je izgorela, kao i tepih. Srećom crkvena arhiva koja se čuva na tom mestu i matične knjige, kao i druge vredne crkvene utvare i mošti su sačuvane. Šteta je procenjena na više od 20.000 evra”, rekao je paroh Nikola Balović za Kosovo onlajn.

On je istakao da je srpski narod u Feldkirhu veoma zabrinut i uznemiren.

 

Iako vlasti ne govore o verskom fundamentalizmu, postoje jasne indicije da su maloletnici vrlo organizovano postupali, jer su sa sobom poneli sredstva za postavljanje požara, kao i presecanje kablova video nadzora. Moguće je da se radi o krajnjoj eskalaciji višegodišnjih pljački hrama.

Prema svešteniku Srbi u Feldkirhu s pravom su krajnje zabrinuti i u strahu za svoj duhovni i fizički integritet, posebno imajući u vidu da vlasti i policija nemaju prostora da preduzmu konkretnije mere zaštite crkve.

Apel vlastima da zaštite prava Srba

“Mi smo, posle rimokatoličke crkve, najbrojnija hrišćanska zajednica u Feldkirhu. Nijednim postupkom nismo provocirali i izazivali netrpeljivost. Ali ovaj akt pokazuje visoki stepen mržnje”, rekao je sveštenik.

Otac Nikola je apelovao na austrijske vlasti, ali i Ambasadu Srbije da se maksimalno zauzmu za zaštitu i obezbeđenje prava srpskih vernika.

 

Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) za poslanika u Evropskom parlamentu Konstantin Dobrilović osudio je skrnavljenje srpskog hrama u Feldkirhu.

“Sa tugom i nevericom sam primio vest o napadu na srpski hram u Feldkirhu. Taj zločin koji se desio je za svaku osudu. U kavkom društvu zivimo kada čak ni bogomolje nisu sigurne od napada. Neophodno je da se odgovorna lica izvedu pred lice pravde i pomogne što brža obnova hrama. Današnja situacija u Austriji dovodi do toga da moramo da se priupitamo da li moramo da čuvamo naše svetinje, da policija stoji ispred njih naoružana. Za svaku osudu je napad na bogomulje. To je direktan napad na slobodu veroispovesti i treba se strogo kazniti”, poručio je Dobrilović.

Izvor: Kosovo online

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *