Kako je na Lovćenu pogažen Njegošev zavet?

Nemoguće je u srpskoj istoriji i kulturi pronaći ličnost kao što to bio Petar Drugi  Petrović Njegoš, koji je celim svojim bitisanjem i delanjem   i perom i mačem i državničkom politikom, doprineo utemeljenju i očuvanju srpstva i pravoslavlja. Stoga i nije slučajno što se prvo austrougarski i potom komunistički jugoslovenski režim okomio baš na Njegoša i njegovu zavetnu kapelu na Lovćenu.

Ideja je bila da se izdvajanjem tog gorostasa iz srpske kulture i istorije potisne Srbe sa istorijske pozornice i svetske kulture, radi utemeljenje bezbožničke vlasti. Meštovićrovićev spomenik Njegošu i mauzolej je, u stvari,  spomenik okupaciji koja se samo lažno završila. Osnovna ideja spomenika je zasnovana na inostranoj kulturi, što je simbolički ekvivalentno inostranoj okupaciji i razgradjivanju srpskog nacionalnog identeta u Crnoj Gori.

Od profesora dr Jovana Janjića smo zatražili da podrobnije objasni sve dogadjaje koji su doprineli da Njegošev zavet bude pogažen! Pogledajte u još jednoj emisiji Azbučnika identiteta, koju prenosimo na portalu Tamo daleko:

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *