И Тесла друштву титуле Тесла амбасадора

Велико признање постхумно је добио и др Љубомир Љубо Вујовић и новинар Марина Булатовић 

 Управни одбор Тесла меморијалног друштва из Њујорка саопштио је да су им данас, у петак 22. децембра у Пресс центру УНС у Београду, додељене титуле Тесла амбасадора од стране амбасадорке др Љиљане Никшић, националног координатора стратешке кампање српске дипломатије „Тесла-енергија мира“.

Tesla Corner на углу 6. авеније и 40. улице у Њујорку (Фото: Будислав Булатовић)

Ово признање се додељује поводом осам деценија културе сећања на светског и српског научника, установио га је министар спољних послова Ивица Дачић, а награђени су и чланови Тесла Меморијалног Друштва из Њујорка као најстарије организације у свету која се бави очувањем сећања на лик и дело Николе Тесле од 1979.

Признање су добили:

  • Постхумно др Љубомир Љубо Вујовић, председник Тесла меморијалног друштва из Њујорка (1933. – 2021.).
  • Марина Булатовић, члан УО Теслиног меморијалног друштва из Њујорка од 2010.
Тесла билтен (Фото: Лазар Петровић)

Тесла друштво из Њујорка основано је пре више од четири деценије, а др Вујовић био је лекар, писац, филмски продуцент и једна од водећих личности Теслиног покрета у Америци. Неуморно је радио у њујоршкој „Метрополитен болници“ преко 50 година, а његов дугогодишњи волонтерски рад никада неће бити заборављен. Др Вујовић је сарађивао са челницима града Њујорка, достављајући им потребна документа и информације за постављање знака „Nikola Tesla Corner“ на углу 6. авеније и 40. улице. Захваљујући њему, 10. јула 2001. откривена је Теслина комеморативна плоча на хотелу Њујоркер на Менхетну. Он је аутор документарног филма „Никола Тесла – геније који је осветлио свет“, који је направљен у сарадњи са музејом „Никола Тесла“ из Београда. Филм је добио међународно признање као најбољи светски документарни филм о Тесли. Филм је урађен на енглеском језику, преведен је на немачки, француски и српски, а приказале су га бројне ТВ станице широм планете.

Из УО Тесла меморијалног друштва из Њујорка подсећају да је Др Вујовић до последњег дана, са новинарком Марином Булатовић, чланом Управног Одбора Теслиног меморијалног друштва, радио на проглашењу националног Дана науке у Републици Српској. Њих двоје су покренули и иницијативу која је уродила плодом, па је у Републици Србији, први пут 2011, обележен национални Дан науке, 10. јул. на Теслин рођендан.

Тесла – енергија мира: Са данашнје завршне стратешке кампање српске дипломатије у Београду на којој су додељена престижна признања  (Фото: Лазар Петровић)

-Као носилац титуле Тесла амбасадора коју сам добила из отаџбине, што за мене има посебну тежину и значај, поносна сам што је матица и на овај начин одала признање нашем деценијском волонтерском раду у дијаспори. Наше Меморијално удружење има своју интернет страницу (www.teslasociety.com) која садржи бројне информације, фотографије и документа о Николи Тесли, Михајлу Идворском Пупину и Милеви Марић-Ајнштајн, па је занимљива бројним истраживачима. Сајт је посетило преко 3 милиона људи од чега највећи број из тзв. Глобалног Југа – Индије, Русије, Кине…  зато сам се обрадовала када сам чула да су титуле Тесла амбасадора добили Нарендра Моди, премијер Индије и Иван Гил Пинто, министар спољних послова Венецуеле. Посебно ми се допао Тесла Билтен на 700 страница, са колекцијом чланака о Николи Тесли и Теслиној години. Право ремек дело мојих колега представника седме силе“ – рекла је Марина Булатовић, новинар и промотер увођења светског глобалног међународног Теслиног дана.

Насловна фотографија: Др Љубомир Љубо Вујовић и новинар Марина Булатовић, члан Теслиног меморијаног друштва из Њујорка (Фото: Приватна архива)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *