Исплата „корона помоћи“ у Америци и Канади

На сву муку усред короне пао је и снег

Пише: Светозар Данчуо

У Сједињеним Америчким Државама почела је исплата једнократне помоћи од 1.200 долара за пунолетне грађане са нижим примањима и 500 долара за децу млађу од 17 година како би се ублажиле последице изазване кризом пандемије коронавируса.

Кроз систем повраћаја пореза – IRS путем директног депозита на банкарске рачуне  уплате је примило 80 милиона Американаца.  За око 20 посто Американаца који IRSу нису доставили информције о својим банкарским рачунима биће штампани чекови и према најавама Министарства финансија до краја априла послати на кућне адресе.

Некада крцате улице Чикага данас су пусте

Предвиђено је да ће скоро 150 милиона грађана у Америци бити квалификовано за ову „корона помоћ“ утврђену на основу висине пореске пријаве за 2018. или 2019. годину. Програмом су обухваћене и особе са инвалидитетом, старије и особе са минималним проходима које нису биле у обавези да пријављују порез, а у неким савезним државама, као у Калифорнији, и илегални имигранти. Америчка администрација је крајем марта кућним буџетима, компанијама и здравственом систему наменила 2,3 билиона долара за ублажавање последица кризе.

И поред ових мера америчка економија није успела да се стабилизује о чему говори податак о порасту броја незапослености. Према евиденцијама америчког Министарства рада у месец дана како су уведне мере „остани код куће“, дистанце и друге у спречавању ширења болести COVID-19 више од 22 милиона Американаца остало је без посла. Највише погођени сектори су туризам, угоститељство и грађевинарство.

Само у једној седмици 6,6 милиона је затражило накнаду за незапослене, што је највећи седмични број у последњих неколико деценија. У јавности није прошло незапажно да је 1.600 запослених у само једном дану отпустила Трамп корпорација, којом је до избора руководио актуелни амерички председник.

Пуста жила куцавица Чикага, улица Мичиген

За разлику од САД, где је само предлог да се сваком држављанину старијем од 16 година у следећих шест месеци испалћује помоћ од 2.000 долара, у суседној Канади су предузели конкретне мере. „Корона помоћ“ у износу од 2.000 долара исплаћује се у следећа четири месеца грађанима старији од 15 година који су због панедмије остали без посла. За ову помоћ се до сада пријавило више од шест милиона незапослених. Овај програм обухвата и финасијске стимулације фармерима, занатлијама и малим компанијама.

Насловна фотографија: Редови испред продавнице у Чикагу

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *