Ovo je najbogatiji Srbin svih vremena

Za njega kažu da je bio najbogatiji Srbin svih vremena, a prema nekim procenama, bogatstvo Miloša Savčića danas bi iznosilo oko 17 milijardi dolara. Savčić, koji je bio inženjer, arhitekta, industrijalac i dobrotvor, rođen je u Svilajncu 1865. u trgovačkoj porodici, a obrazovanje je stekao u Beogradu i Nemačkoj, tačnije u Minhenu, gde je završio Visoku tehničku školu.

Koliko je voleo svoju zemlju svedoči i činjenica da je odbio pozi Gistava Ajfela da učestvuje u zgradnji čuvenog tornja u Parizu, i da se, umesto toga, odmah nakon završetka škole u Nemačkoj vratio u Srbiju.

Savčić je 1901. kupio veliku državnu šumu „Tara“ i napravio prvu parnu strugaru u Srbiji. Takođe je izgradnju pruge Niš – Knjaževac započeo 1911. godine, a do početka Prvog svetskog rata je završio oko 90 posto radova na njoj, sa preko 30 tunela i 20 mostova. Pruga je proradila tek 1920, jer je rat omeo inženjera Savčića u planovima.

Prema istorijskim navodima, Miloš Savčić bio je najbolji poslodavac tog vremena, na koga bi slobodno i danas mogli mnogi da se ugledaju, jer je radnicima rudarima davao besplatne kuće, zemljište, neophodan ogrev, struju, zdravstvenu negu, ali i ono što je on smatrao najvažnijim – besplatno obrazovanje za decu.

Elitno naselje u Beogradu nastalo zbog Savčića

Miloš Savčić je odabrao lokaciju u Beogradu na kojoj se nalazio vinograd, i baš tu sagradio je kuću za sebe i svoju ćerku, a upravo to predstavlja početak izgradnje elitnog beogradskog naselja Dedinje. Ova raskošna vila u Užičkoj 15 vremenom je postala rezidencija budućih srpskih vladara, među kojima su svakako najpoznatiji Josip Broz Tito i Slobodan Milošević.

Neizostavno je da navedemo da je Savčić u svom posedu imao brojne nekretnine širom Srbije, Crne Gore, Makedonije i u zemljama regiona. Mnoge zgrade sa isključivo neparnim brojevima u Ulici Knez Mihailova u srcu prestonice takođe su bile u njegovom vlasništvu.

Savčić je bio i politički aktivan, a 1920-ih godina postao je gradonačelnik Beograda, i to zvanje i funkciju obavljao je godinu dana. Pre toga, zajedno sa Jovanom Cvijićem, osnovao je Srpski komitet u Ženevi.

Ličnim sredstvima je isplatio nepovoljni kredit koji je grad uzeo pre njegovog dolaska, a koji je gušio i usporavao privredni napredak. U to vreme u Beogradu, dok je Savčić bio gradonačelnik, osnivaju se i opštinska štedionica i električna centrala.

Za svoj izuzetni doprinos privrednom i socijalnom razvoju zemlje dobio je niz ordena i priznanja: Orden Svetog Save I stepena, Jugoslovenske krune II stepena, Belog orla IV stepena i Krst Društva Crvenog krsta u Ženevi.

Ostala su predanja da je Savčić bio izuzetno skroman, kao i da nije imao velike prohteve, da se nikada nije žalio kada je izgubio, niti hvalio kada je dobijao. Uvek je bio izdašan, i pomoć s njegove strane nikada nije izostala.

Nakon smrti Miloša Savčića sva njegova imovina je nacionalizovana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *