Освећен иконостос спрског храма у Орланду

Велики број српских верника, посебно младих присуствовао је освећењу иконостаса новосаграђеног храма Српске православне цркве Свете Петке у Орланду на Флориди.

Опис није доступан.

Новопостављени иконостас је освештао владика источноамерички, господин Иринеј након архијерејске литургије, коју су саслуживали свештеници Борис Чоловић, Љубиша Брњош и протођакон Јован Аничић. Дивн иконостас је дуборезао Мирослав Петровић, а иконе осликао Даријо Станимировић. Архитекта и главни извођач радова на цркви је Владан Глувачевић. Потом је, уз појање тропара Свете Петке-Параскеве, учињен опход око храма а након тога пресечен славски колач.

Кумови славе су били Михајло и Славојка Лугоња. Током беседе епископ Иринеј је говорио о Христовом сажаљењу према људском роду, особито према једној мајци, удовици, која је кренула поворком да сахрани свога сина јединца, а и тиме свој наду у будућност.

Опис није доступан.

Владика Иринеј је истакао јединственост нежне љубави, која постоји особито у односу мајке и детета али и јединственост силе Божије љубави према целокупном људском роду. Осим тога, епископ Иринеј је описао красно житије Свете мајке Петке-Параскеве. Владика је истакао њену жељу да умре овом свету, и упркос противљењу родитеља, да истраје у намери и напусти светску лепоту и да преда свој живот Господу, сведочећи Његово Васкрсење.

Овој дивној светитељки, заштитници нашег православног народа у Орланду, подигнут је и овај велелепни храм, истакао је владика Иринеј. По Светој литургији за све присутне је послужена богато спремљена трпеза љубави како у порти храма тако и у црквеној сали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *