„Оскар“ за Ларине бравуре на виолини

Шеснаестогодишња виолинисткиња Лана Зорјан прва је музичарка из Србије која је добила признање International Classical Music Award (ICMA) – Discovery Award 2024, познатији као Оскар у свијету класичне музике.

Награду јој је додијелио жири који је чинило 19 музичких критичара из различитих држава, а гласање је било тајно.

Према ријечима Лане Зорјан, пут ка успјеху има и своје тешке периоде.

– Рецимо да је пут ка успјеху као једна планина и ако идете горе, она никад неће бити скроз равна, увијек ће бити препрека. Кад год гледате из даљине, увијек идете ка горе и тако је и са успјехом. Колико радим, толико ће се огледати у успјеху – казала је Зорјан.

Наводи да је виолину почела да свира са четири године, а та љубав потиче из породице јер јој је отац оперски пјевач, а мајка професор виолине.

– Са 18 мјесеци сам први пут слушала оперу, а код маме сам ишла да слушам како предаје. То ми је дало инспирацију, али знам да сам имала велику жељу. Сјећам се и колико сам била срећна кад сам добила прву виолину. Да се моји нису одрицали толико ствари, претпостављам да не бих ни свирала – рекла је Зорјан.

Награда Интернатионал ICMA додјељује се само једном младом умјетнику испод 18 година из цијелог свијета, без обзира на то који инструмент свира.

Лану Зорјан је за награду номиновала Лихтенштајн Академија посебних талената. Награду ће примити 12. априла у Валенсији, гдје ће са симфонијским оркестром извести Равеловог „Цигана“.

Млада виолинисткиња је студенткиња Академије умјетности у Новом Саду, у класи Стефана Миленковића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *