Орбаново не „европском царству“ и у Билду

Мађарски влада на челу са премијером Виктором Орбаном објавила је предлоге за будућност Европске уније у виду огласа и у штампаном издању немачког „Билда“. У тексту под називом „О будућности Европске уније“ је седам предлога иза којих стоји Мађарска, а у последњој тачки се налази Србија, за коју се предлаже да мора постати део ЕУ.

Седам мађарских предлога за ЕУ најпре су били објављени у хрватским медијима и изазвали су велику буру у хрватској јавности. Како преносе медији, мађарска визија Уније објављена је у бројним светским медијима.

Међу предлозима мађарске владе, подсећамо, стоји одлучно противљење стварању „европског царства“, и уз то, захтева се и да Србија постане члан Европске уније.

Ево још једном предлога Виктора Ораба о будућности Европске уније, који су шокирали бриселске званичнике:

  1. У Бриселу граде такву супердржаву за коју нико није дао овлашћење. Ми кажемо „не“ европском царству.
  2. Интеграција је средство, а не сама себи сврха. Из Темељних уговора ЕУ треба обрисати постављање циља „све тешње повезане уније између народа Европе“.
  3. Одлуке нека доносе изабрани лидери, а не међународне невладине организације! Кажемо „не“ упливу са стране у владавину права.
  4. Снагу европске интеграције дају заједнички економски успеси. Ако заједно не можемо да будемо успешнији него појединачно, онда је то крај Европске уније.
  5. Следећа деценија биће раздобље опасних изазова – угрожавају нас масовне миграције и пандемије. Морамо заштитити људе у Европи.
  6. Морамо да вратимо европску демократију. Европски парламент се показао као слепа улица – заступа искључиво сопствене идеолошке и институционалне интересе. Потребно је повећати улоге националних парламената.
  7. Србију треба примити у чланство Европске уније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *