Општина у којој нема в.д. директора

Велика Плана успела је да сузбије уврежену праксу о постављању директора јавних предузећа и установа мимо кокурса, каже Душан Марић, председник локалног парламента и народни посланик  

Велика Плана је вероватно једна од ретких, а можда и једина општина не само у Србији, већ и у бившој Југославији, у којој вршиоци дужности директора јавних предузећа и установа које су у надлежности локалне самоуправе нису правило већ изузетак.

У овој општини вршиоци дужности су некад били чести као добар дан. Данас су ретка појава. Појаве се само ту и тамо, у термину између тога кад једном директору истекне мандат, а конкурс за другог још увек није завршен.

Данас у Великој Плани има само један вршилац дужности директора.  Али и он, Горан Марјановић, в.д. директора Туристичке организације Велика Плана, постављен је пре двадесетак дана. Привремено, Наиме, дотадашњи директор великоплањанске установе која се бави туризмом, Горан Стефановић, поднео је оставку и вратио се на место професора у школи.

-Именовали смо вршиоца дужности Горана Марјановића. Док не распишемо конкурс. Који ћемо расписати ускоро. И изабрати директора на мандатни период од четири године – каже Игор Матковић (на слици доле), председник општине.

V. Plana: Matković ponovo predsednik opštine, Marić predsednik Skupštine -  podunavlje.info

Сви изабрани на јавном конкурсу

Након одржане 23. редовне седнице Скупштине општине, на којој је Бојан Савић изабран за директора Јавног комуналног предузећа „Милош Митровић“, сви директори јавних предузећа и установа у Великој Плани били су изабрани на јавном конкурсу.

Тај, за Србију неуобичајено добар,  резултат кадровске политике. А до пре две године већина директора није била ни у в.д. статусу, јер им је једногодишњи мандат вршиоца дужности, на колико се најдуже могу бирати вршиоци дужности, био истекао. Били су то својеврсни „дивљи“ и, суштински, незаконити руководиоци јавних предузећа и установа. Стање се променило након последњих  избора, када је за председника локалног парламента изабран Душан Марић, народни посланик СНС. Који је, кад је кадровска политика у питању, завео ред.

VELIKO PRIZNANjE NOVINARU PORTALA SRBIJA DANAS – Dušan Marić izabran za  narodnog poslanika u Skupštini Srbije
Успео да искорени лошу праксу: Душан Марић

-Када сам преузео садашњу дужност, било је директора чији је в.д. статус трајао од 2013. године. То не само што је било противзаконито, већ је било и ненормално. Понижавајуће и за људе који су били у в.д. статусу и за грађане. Какав ауторитет пред својим службеницима и какво самопоштовање може да име човек који води предузеће а не може да овери здравствену књижицу и да се лечи, већ то чини преко књижице свог радника? Или да не може да овери уговор код нотара? То није добра политика. Добра политика јесте да се људима указује поверење. Неки то поверење неће искористити, али већина хоће.

Незаконито в.д. стање

Марић каже да је то незаконито стање у већини великоплањанских  јавних предузећа и установа покушавао да промени и раније, док је био помоћник председника општине али да није успевао јер је увек наилазио на отпор својих сарадника из општинског руководства.

-Објашњавали су ми да су људи у в.д. статусу послушнији, јер је њихово смењивање једноставније. Моја логика је потпуно супротна. Ако неком повераваш да руководи, да буде одговоран, да ти води предузеће или установу, мораш га испоштовати. Указати му поверење. И тако га охрабрити да буде самосталнији у руковођењу. А ако човек лоше ради, увек се може сменити.

До избора Марића на дужност првог човека локалног парламента, већина директора јавних предузећа и установа била је у в.д. стању. Тако су вршиоца дужности имали ЈКП Милош Митровић,  Центар за културу Масука, јавно предузеће Градска топлана, градска библиотека, ЈП Морава водоснабдевање…

-То је била глупост. Понижавање људи. Ако имаш човека способног да води неко јавно предузеће и установу, дај му шансу да покаже шта зна. Укажи му поверење и тражи од њега одговорност. Распиши конкурс и изабери га. А ако се покаже да не зна да ради свој посао, боже мој, бирај другог – каже Марић.

Текст: Тамо далеко

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *