Opljačkan spomen-park srpskim naučnicima u Kanadi

Plakete u čast doprinosa srpskih naučnika ukradene su tokom vikenda iz parka u blizini grada Kalgarija u Kanadi. Zvaničnici kažu da je šteta procenjena na više od 20.000 dolara.

U parku, koji se nalazi u blizini srpske pravoslavne crkve Sveti Simeon, nalazile su se ploče sa priznanjem stvaralaštva Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića i Mileve Marić Ajnštajn.

Prema rečima zvaničnika srpskog festivala Spark, sva umetnička dela, kao i znakovi donatora, ukradeni su u ranim jutarnjim satima nedelje.

Krađa je prijavljena policiji, a portparol festivala rekao je za Global News da se šteta procenjuje na više od 20.000 dolara.

Pozivaju se svi koji su svedočili krađi ili imaju informacije o počiniocima, da pozovu policiju. Kako se navodi na sajtu Serbian fest u Kanadi, u pitanju je projekat Spomen parka naučnika Srbije.

Spomen park je posvećen četvoro renomiranim srpskim naučnicima – Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu, Milutinu Milankoviću i Milevi Marić Ajnštajn.

Građevinski odbor Sparka Srpskog festa je saopštio da je prva faza SPARK projekta uspešno završena u maju prošle godine. U drugoj fazi treba da se završi uređenje parka, dok je treća faza početak prikupljanja sredstava za spomenik Nikoli Tesli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *