Одбрана Крстионице отворила пут победи на изборима

На слици може бити: 12 особа и језероИ нема тог политичара којиће након 30. августа и након литија бити страх и трепет нашем народу. То је највећи бенефит наше побједе! Нека та ноћ буде подсјетник на то ко смо, шта смо, чији смо и како смо дошли овдје гдје јесмо. Неко на мјсто предсједника Општине, неко на мјесто потпредсједника Општине, неко на мјесто предсједника државе, неко на мјесто предсједника Владе. Да је среће, сви би они данас са политичком екипом дошли овдје и поклонили све Светињи. Јер да није било те ноћи, нико од њих не би био овдје гдје је сада, нико за њих не би чуо. Подсјећамо политичаре да на ваше страдање и жртву не смије нико да пљуне! Нико не смије да пљуне на вас који сте икону изнијели из куће, нешто најсветије…“, рекао је Отац Миајло Бацковић на Светој Литургији на Крстионици на Михољској Превлаци гдје се обиљежавало пет година од напада на ову Светињу.

На слици може бити: 9 особа
Полиција дошла да руши светињу

Подсјетимо, 2. априла 2019. године, рано у зору, виновници ДПС-а у пратњи полиције покушали су да сруше Крстионицу, позивајући се на нелегалност тог малог објекта а великог духовног значаја, упркос масовном противљењу грађана Боке которске и, с друге стране, огромном броју нелегално саграђених зграда чиме се урушавао и еколошки и естетски мозаик Боке а све у режији тадашњег режима.

„Прије пет година, тачно нас је на овој страни било око стотину и петнаест, а стотину и двадесет са друге стране, оних безумних који су себе сматрали неолибералима, демократама, капиталистима… Хтјели су у свој џеп да стрпају све, иако су све стрпали, само нијесу успјели вјерни народ и Цркву Божију. Дошли су да ударе на једанаест и по квадратних метара понте, како су то они гледали. Али за нас ово није било, није и неће бити само жељезо, камен, бетон… За нас је ово Светиња! То је био први физички удар на Светињу. Да је тада нијесмо одбранили, не би били данас оно што јесмо. Не би били сигурно исти људи, били би научени људи да бјеже, да издају и да се боје, не би били научени људи да бране своју Светињу“, рекао је Отац Бацковић.

Поручио је вјерном народу који је како сада, тако и те априлске ноћи прије пет година достојанствено стајао уз Светињу, да забораву треба наметнути памћење и да далеко од тога да су се изборили и побиједили до краја, али да ће та ноћ увијек остати ноћ која је обиљежила све оне који су чували и сачували ових 11 и по квадрата превлачке Светиње.

„Данас су са нама овдје, и то је велика радост, предјседник са потпредсједницима Општине, савјетник предсједника државе, директори тиватских фирми… Они нијесу оно то што стоје, овдје су много више од свега тога, они су овдје браниоци превлачке светиње!“, истакао је Отац Бацковић.

Молитва спасила Крстионицу

Такође, са Михољске Превлаке свештеник је послао и јасну поруку:

„Опомиње ова Светиња поготово вас који владате у овом граду, а и оне који владају у држави, да не забораве да народ који је ишао у литијама, преко 150.000 људи сваког четвртка и недјеље у Црној Гори није нестао. Прошло је само пет година од напада на Крстионицу и само четири од побједе на изборима. Тај народ сте ви, тај народ смо ми и тај народ само ћути и гледа, али тај народ ће знати ако опет страх и лаж буду наметнути овом народу и овој Светињи“.

Како сматра, борба се преселила са улица Црне Горе, а уселила је страх у њихова срца, јер у њиховим срцима нема љубави, они се данас боје наше сјенке, наших лица…

„Молитва је спасила и Крстионицу и Црну Гору. Ни те вечери ни данас, нисам видио страх у вашим очима, већ одлучност да се ова Светиња брани. Тамо гдје има страха – тамо нема љубави! Можда су џепови пуни, али срца и душе су празни. То смо видјели код оних које смо не побиједили, јер смо се ми скупили да бранимо Светињу, не да се бранимо против политичара, или идеологије, зато смо и побиједили“, закључио је Отац Бацковић уз познати литијски поздрав “Не дамо светиње“.

Литургији су присуствали предсједник општине Тиват Жељко Комненовић, потпредсједник Јован Бринић, предсједник скупштине града Миљан Марковић, савјетник предсједника Дејан Вукшић,  предсједник Михољског збора Здравко Нишавић, предсједник Матице Боке Иван Старчевић.

На слици може бити: 7 особа и гужва

Фотографије: Предраг Савић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *