Конгрес и слава СНО у Америци

Најстарија и најпознатија српска организација у Америци, Српска народна одбрана заказала је за суботу 24. јуна 2023. године 82. по реду конгрес, а следећег дана,  у недељу 25. јуна, одржати ће се традиционална Видовданска прослава.

Очекује се да ће на Конгресу бити изабрана нова Управа.  На Видовданској прослави која се одржава у свечаној сали Манастира Нова Грачаница биће обележена Слава Свети цар Лазар Косовски. Домаћини Славе су Владо и Вера Бјелопетровић. Најављена је поздравна беседа владике Новограчаничког и средњезападно-америчког Лонгина, после којег ће говорити професор на Нортвестерн универзитету у Чикагу др Милан Мркшић и други гости.

У уметничком програму наступају фолклорни ансамбл „Око соколово“ под руководством Милана Андријанића и глумац Српског позоришта у Чикагу Миленко Шишарица.

Српска народна одбрана (СНО)  у Америци је основана 1914. године. Током више од једног века богате историје на челу ове организације били су бројни угледни и знаменити Срби, међу којима су научник Михајло Пупин током Првог светског рата и познати српски песник Јован Дучић на почетку Другог светског рата.

Својевремено је ово била најмасовнија српска организација у Северној Америци која је имала више од 6.500 чланова у САД и Канади окупљених у 83 територијална одбора. Истакла се по пружању помоћи у периодима када су Србија и Срби били најугроженији – током два светска рата, а после рата помагала је српску политичку емиграцију која је уточиште нашла у Америци, Канади, Великој Британији и другим земљама.

СНО преко фонда Михајло Пупин додељује стипендије младим Србима у отаџбини и иностранству и штампа месечник „Слобода“, један од најстаријих српских листова у Америци.

Текст: Светозар Данчуо

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *