Од шљиве направио коњак

Србија је прва земља у којој је произведен коњак од шљиве. Нова врста жестоког пића уједно је и докторска дисертација технолога из Црне Горе, којом је крунисао досадашња истраживања и створио технолошки подухват који је, по мишљењу неких стручњака, светских размера.

Подгоричанин Марко Љекочевић је по свршетку студија, осамдесетих година, каријеру почео да гради у Косјерићу.

Резултат његовог рада била је прва српска ракија у Југославији, са заштићеним географским пореклом. Носила је назив по дестилерији Повлен која је нестала, али је и тада била познатија као „Марковача“, која се извозила широм света и служила у француским авионима.

„То се производило негде око тридесет, четрдесет хиљада литара. И то док се није продало, није се могло никако, значи другде шверцовати и нешто радити, него се пратило читаво вријеме колико је продато и у ком периоду. А и кад је кренула нова производња све се то обновило из почетка“, каже др Марко Љекочевић.

Успешна приватизација косјерићке дестилерије омогућила је овом технологу, који је након распада Југославије каријеру градио у иностранству, да отвори ново поглавље у производњи жестоких пића. Његова докторска дисертација је заправо коњак од шљиве, први и за сада једини у свету, као што је и технолошки поступак.

„Прво се производи значи шљивово вино, затим се то вино дестилише и добија се тај вински дестилат. Да би било нешто још аутохтоније, то сам желио да буде све само из подручја општине Косјерић и града Косјерића. Тако да су за овај коњак коришћене искључиво аутохтоне сорте овог подручја. Међу њима је најглавнија трновача, затим црвена ранка и пожегача“, каже .Љекочевић.

Свака флаша коњака има број, јер је ограничена серија, а због технолошког поступка изузетно скупо пиће. Милан Зарић каже да свака медаља и признања које освоје српске ракије доносе бенефит не само за дестилерију.

„Мислим да у будућности презентујемо и западну Србију и путеве Ракије ће много значити и за воћарство и за цео сектор туризма“, наводи Милан Зарић, власник приватне дестилерије.

Попут Француске, Италије или других земаља и Србија има бројне адуте, коњак од шљиве сигурно ће бити магнет за реномиране дегустаторе. Поједини стручни магазини у Француској већ пишу о том технолошком подухвату светских размера, који је реализован у Косјерићу.

Текст: Предраг Стојковић (РТС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *