Христос се роди и у Чикагу

Срби у Чикагу празник Христовог рођења прославили су у храмовима и у кругу породице. За Бадњи дан освештен је и налаган бадњак у портама цркава и манастира, а после вечерњег Богослужења у црквеним салама уз кувану ракију и кувано вино чекао се Божић.

Тако Тако је било и у најмлађој чикашкој парохији Светог Василија Острошког у насељу Лејк Форест. Славље је предводио старешина храма протојереј ставрофор Ђуро Крошњар. У препуном храму црквени хор је изводио божићне песме, верницима су дељене гранчице бадњака, а деци божићни поклони.

И у овом храму ломљена је чесница коју су приремиле чланице Кола српских сестара. Златник је завршио код Петара Рокнића, један од најактивнијих чланова црквене управе. Овај 80-годишњак чији корени потичу са Кордуна, иако рођен у Америци, сећа се Божићних обичаја које су „из старог краја“ донели његови родитељи. Припрема бадњака, печење са ражња, чесница, домаћа ракија и дочек положајника део су тих обичаја који захваљујући активној српској заједници и данас „живе“ у Америци.

Божић је и прилика да се Срби у Америци још једном подсете важности овакових окупљања у очувању идентиета и везе са завичајем својих предака. А на Божић, као и на друге велике празнике у српским храмовима се могу срести исељенци свих генерација, па и они четврте и пете рођене у Америци.

Српски Божић ове године је у Америци био радни дан, али захваљујучи нашој добро познатој сналажљивости, већина слављеника је успела да обезбеди нерадни дан.

Текст и фотографије: Светозар Данчуо

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *