Малта протерује српску децу

Двадесет двоје деце, пореклом из земаља које нису чланица ЕУ, а међу којима је највише деце из Србије, немају право да више бораве на Малти јер њихови родитељи не зарађују довољно.
То је први пут објављено још у септембру, а у међувремену, родитељи су формирали групу „Родитељи на Малти“ и тражили од власти да прихвате њихове апликације или да им дају писани доказ да су одбијени како у септембру, тако и овог месеца, пише лист Тајмс оф Малта.
Ове недеље многи родитељи су добили потврду да су њихови захтеви за боравак деце одбијени, јер зарађују мање од законског минимума. Породице које потичу из трећих земаља, држава које су изван ЕУ, морају да зарађују најмање 19.000 евра годишње, плус 3.800 евра за свако дете. Ова сума не укључује бонусе или прековремени рад.

Владици и Драгани Поповић, родитељима две девојчице који заједно зарађују 26.457 долара годишње, фалило је 143 долара да би достигли 26.000, што је законски минимум. Владица Поповић је на Малти две године, док су му се његова супруга и ћерке придружиле пре шест месеци и тражиле боравишну дозволу.

Због свега што се десило они су у шоку, нарочито јер се ради о малој суми новца, а како су рекли њихова деца се због свега осећају изоловано и депресивно. Слично је и са другим породицама.

Александра Илић испричала је да се њена двогодишња ћерка Неда, рођена на Малти, у свим институцијама сматра „легалном“ пошто има личну карту, осим у Агенцији надлежној за држављанство и боравак.

„Не можемо да је пошаљемо назад у Србију, то није опција, зато што она не може да крене у школу тамо, једва говори српски. Говори енглески. Такође, немамо ни коме да је пошаљемо“, испричала је Александра.

Маја Браун из одбора Заједнице Срба, покушала је да контактира агенцију и уговори састанак, међутим, како каже, не постоји воља да се проблем реши.

„Ова политика је очигледно дискриминаторска. Зашто Агенција не жели да размотри друге изворе прихода, попут издавања некретнина у другим земљама или уштеђевину?“, рекла је Браун и оптужила повереника за децу да није ни од какве помоћи, иако је Малта земља потписница међународних конвенција о заштити деце.

Она је истакла да је током протеклих неколико година уочила промену унутар система – од једног који је прихватао стране раднике и њихове породице ка другом који их одбацује.

Један од оснивача организације „Родитељи са Малте“ Ана Здравковић каже да су родитељи скрхани и изгубљени и да не знају коме да се обрате.

„Очајни смо и тужни јер не знамо шта више да радимо. Не тражимо много, само нормалан и миран породични живот на Малти“, испричала је Ана Здравковић.

Како се наводи, раније су постојали изузеци од ове политике, а одлуку о изузећу могао је да донесе директор владине агенције уколико су оба родитеља запослена, али не зарађују прописану суму, међутим политика је у међувремену пооштрена и бројним породицама нису били одобрени захтеви зато што су њихови приходи били мањи од прописаних законом.

Тајмс оф Малта покушао је да контактира Агенцију у вези са овим случајем, али није добио никакав одговор.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *