У кафану са маском и рукавицама

Посланици Скупштине Србије изгласали су Предлог одлуке о укидању ванредног стања који је поднела Влада Србије. То значи да нема више полицијског часа, али остају неке ванредне мере које су донете због епидемије корона вируса.

Ванредно стање у Србији због епидемије корона вируса проглашено је 15. марта. За укидање ванредног стања гласало је 155 посланика и није било посланика који су гласали против, преноси Танјуг. На снази остају и даље поједине мере које су уведене како би се смањила могућност ширења вируса корона.

Посланици су усвојили и Закон о важењу уредбу које је Влада Србије, уз супотпис председника Републике, донела за време ванредног стања и које је Народна скупштина потврдила.

Укинуто је 11 уредби које су важиле за време ванредног стања, а односе се на организацију рада, део пореских мера, начин задуживања, учешћу у кривичном поступку. Надлежне изборне комисије ће 11. маја донети решења о настављању спровођења изборних радњи.

Рукавице и маске биће обавезне у јавном превозу, али и у ресторанима и кафићима, физичка дистанца остаје на снази, забрана јавних окупљања, нема наставе у школама – остаје настава на даљину, нема биоскопа и позоришта, преноси РТС.

На снази остаје држање дистанце од два метра, до даљег ће морати да се избегавају контакти – загрљај, руковања, старији од 65 ће моћи да се крећу када год пожеле, али је препорука да и даље више времена проводе у својим домовима.

Шетња је дозвољена, али никако у групи. Славља попут свадби, крштења, рођендана биће дозвољена од 15. јуна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *