Srbin “Kralj vatre” sprema spektakl na Ajfelovoj kuli

Zovu ga “Kralj vatre” i on to zaista jeste! Žari i pali u mnogim svetskim filmovima, ali i na Akademiji za kaskadere u Parizu (’Campus Univers Cascades), jedinoj takvoj u Evropi, gde predaje i u vatru tera učenike, obara svetske rekorde i pomere granice ljudske moći. On je i glumac i pošto je u “gradu svetlosti” završio školu glume, pa ga u poslednje vreme sve češće viđamo u glavnim ulogama akcionih filmova.

AKCIJA OD KOJE ZASTAJE DAH: Mitrović pali učenika

Valjevac Tomislav Mitrović (44), od 2000. godine Parižanin, na dobrom je putu da nadmaši i legendarnog srpskog kaskadera Batu Kamenog (Dragomira Stanojevića), od koga smo se oprostili prošle godine posle više od 500 nastupa u filmovima.

Sa Ajithom Kumarom, poznatim indijskim glumcem

Za Mitrovićeve vratolomije, po život opasne, skokove, ispadanje iz automobila i još monogo toga već odavno zna filmski svet, a posebno je poznat po akciji paljenja 40 svojih učenika, čija su tela bile žive buktinje na temepratiri većoj od 400 stepeni.

Iza sebe ima već stotine uloga, a na Svetskom prvenstvu kaskadera u Moskvi pre tri i po godine osvojio je drugo mesto radeći nekoliko neverovatnih kaskada: skok sa motorom i vozačem koji je zapaljen, pad sa visine posle eksplozije, skok sa visine od 65 metara. U Moskvi je i goreo pošto ga je zapalio učenik koji bljuje vatru i tu scenu do sada niko nije izveo.

-Prvi film sam radio kada sam imao 17 godina. Bilo je to ostvarenje Božidara Nikolića „Tri karte za Holivud“ (1993), koji se snimao pored Valjeva. Tada su me angažovali za veliku tuču policije i demonstranata, snimali smo sedam dana. Pošto sam trenirao borilačke veštine kordinator za kaskade mi je dao malo teže zadatke gde probijam vrata, skokove koji su bili zahtevniji. Odradio sam to bez problema, svidelo mi se i već sam tada znao da ću se u životu baviti ovim pozivom – kaže Mitrović za portal “Tamo daleko”.

JEDNA OD OPASNIJIH KASKADA: Gorenje sa prelaskom prepreka

Priča i ambijent sa provog snimanja totalno su ga očarali i nije mu više padalo napamet da napusti kaskaderstvo. Tek započetu karijeru naprasno je, medjutim, prekinuo rat na prostporima bivše Jugoslavije i ništa nije snimao sve do posle bombardovanja Srbije.

-Kada su sve nevolje prošle odlučio sam da odem u Pariz o kome sam uvek maštao. Upisao sam školu za kaskadera i glumu i već na prvoj godini pošto sam bio najbolji učenik ponudjeni su mi prvi poslovi i gostovanja po emisijama. Onda su krenuli i pozivi iz Srbije gde sam radio na nekoliko naših filmova. Čak sam u jednoj predstavi kod nas u pozorištu igrao crnca u glavnoj ulozi – seća se Tomislav Mitrović.

Prvo “vatreno krštenje” imao je u bosanskom filmu “Nafaka” Jasmina Durakovića. Iako je scenu u kojoj gori pod punom ratnom opremom, a oko njega eksplodiraju burad puna goriva, izveo bez greške, Tomi se urezala u sećanje dramatična scena kada su se kamere ugasile. Duraković je tada sav uznemiren pritrčao i na sav glas vikao: “Jebem ti film, je l živ kaskader”!

-Radio sam sa Lukom Besonom i sa mnogim svetskim i francuskim rediteljima. Nekada glumio nekada kao kaskader ili koordinator za kaskade. Specijalizovao sam se za koreografije borenja, sve vrste padova (visine, stepanice, udarci automobilom i drugi ) takodje za katapult, kaskade sa kablovima kao u filmu “Matriks” i za gorenje tela – nabraja sagovornik portal “Tamo daleko”.

Mitrović je vodio preciznu evidnciju prema kojoj je u filmovima pod njegovom komandom gorelo 915 ljudi, sam je goreo 50 puta i već se polako sprema da sledeće godine zapali i hiljaditog čoveka.

-Obaviću to na Ajfelovoj kuli, a u ulozi “žrtve” pojaviće se jedna poznata svetska zvezde. Taj događaj prenosiće se u celom svetu – najavljuje veliki spektakl Valjevac svojevrsni ambassador svoje otadžbine u svetu filma.

Uspeo je, kaže, zahvaljujući Akademiji na kojoj predaje (Campus Univers Cascades). Ovde je pekao i ispekao kaskaderski zanat, a sada svoje znanje prenosi na druge. Svake godine upravo u ovoj ustanovi zapali po 90 studenata.

-Ko to jednom uradi uvek će vam samo pričati o tome, jer je to najopasnija kaskada u kojoj se ne priznaju greške. Tokom ove opasne operacije se ne diše i svaki udisaj na 700 stepeni bi bio smrtonosan – priča naš sagovornik o poslu kojim se bavi i rizicima koje sa sobom nosi.

VEŽBA SA STUDENTIMA: Pad niz stepenice

Trenutno završava snimanje emisije od dve epizoda za televiziju RMC Decouverte koja će biti prikazivana u udarnom terminu, subotom u 21 sat u maju mesecu. Emisija je snimana tokom predavanja u Akademiji za kaskadere u kojoj je predavač već punu deceniju.

U emisiji razotkrivam tajne kako se postaje kaskader i kako se to gori, a ne izgori. Tokom emisije sam zapalio 60 učenika i na kraju pokazao kako zapaljeni možemo leteti u visine. Naravno koristio sam sistem sa kablovima za koji sam specijalizovan. To je moj novi rekord – otkriva Mitrović nekoliko detalja iz emisije.

Minule godine snimao je četiri filma u više zemalja i za različite svetske produkcije.

-U proleće sam zavrsio film “Vivegam” u kome glavnu ulogu igra Indijac Ajith Kumar koji je poznat po akcionim filmovima. Tokom ovog snimanja sam poginuo desetak puta u raznim eksplozijama i pucnjavama izmedju glavnog glumca i paravojnih formacija u kojima sam bio. Samo sam menjao kostime i frizuru, pa opet u vatru. Sledeći film „Pijavice” sam radio u Srbiji na poziv mog prijatelja Petra Ristovskog koji je bio jedan od producenata. Glavni glumci u filmu su Lazar Ristovski i Nikola Đuričko, a moj posao kao kordinatora za kaskade je bio da akcione scene sa mojim kaskaderima „Vitez stunt team“ odradim što realnije i bezbedno. Pošto film još nije stigao u bioskope ne mogu da otkrivam detalje – nabraja šta je sve radio u prošloj godini ovaj hrabri čovek.

Nakon tog snimanja ovog filma vratio se u Pariz u bukvalno odmah kreneuo da radi na novom projektu. Reč je o filmu „Sauver ou périr“ u kome glavnu ulogu igra francuski glumac Pierre Niney poznat po svojoj ulozi  Iv Sen Lorana 2014. godine. Ovo snimanje, priznaje Mitrović, bilo mu je izuzetno teško i bilo je veliki test njegovog znanja i sposobnosti.

-Radnja filma odvija se po istinitom dogadjaju od pre 25 godina, a prati život jednog vatrogasca koji je spasavajući ljude iz velikog požara na kraju ostao zaglavljen. Čudom je preživeo ali uz velike opekotine po celom telu. To je za to vreme bilo neverovatno. Drama koja ga je pratila kasnije kroz život je pretvorena u scenario.

SA SNIMANJA FILMA „PIJAVICE“: Mitrović sa Lazarom Ristovskim

Jas am bio zadužen da osmislim i sprovedem u delo sve scene koje su snimane tokom požra i kako je on goreo. Snimali  smo u jednom velikom hangaru, a napolju je bilo pakleno vreme, 35 stepeni. U ovom projektu morao sam i kamermane da obučim za prolazak kroz vatru  jer su pratili zapaljene kaskadere – objašnjava Mitrović.

Ono što je istinski uspeh tokom snimanja ovog filma i što će sasvim sigurno izazvati veliku pažnju javnosti jeste i što je i sam glavni glumac pristao da odigra scenu gorenja.

-Pričao sam s Pjerom, a onda sam reditelju rekao da mogu da ga priprem za ovu opasnu kaskadu. Prihvatio je to znajući da je mnogo vernije ako glumac tako nešto odigra. I zaista posao je odrađen pekfektno i svi smo bili prezadovoljni – sa ponosom kaže stameni Valjevac

Pred kraj godine simio je još jedan film, koji mu je došao kao odmor. Film se zove „Joueurs“, a glavna uloga je poverena francuskom glumcu Tahar Rahimu. U ovom ostvarenju i Mitrović je bio u ulozi glumca, kockara iz pariskog podzemlja.

Godina iza ovog vrsnog kaskadera, koji je prokrčio put medju najpoznatije svetske majstore ovog zanata, bila je veoma uzbudljiva i do kraja ispunjena. Biće ih, ako Bog da i sreća junačka još mnogo, ali prvo ćemo da ispratimo najavljeni spektakl na Ajfelovoj kuli, gde će na spetakularan način goreti hiljaditi kaskader u režiji Tomislava Mitrovića, Valjevca svetskog glasa.

Zdravko Elez

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *