Zlatni vez ćirilice u Švajcarskoj

U okviru akcije „Negujmo srpski jezik“, koju Ambasada Srbije sprovodi u Švajcarskoj u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, održana je izložba veza i zlatoveza ćiriličnog pisma pod naslovom „Zlatne niti ćirilice“.

Izložbu ćiriličnih slova u vezu i zlatovezu sa motivima iz Miroslavljevog jevanđelja priredilo je udruženje Beo etno vizija iz Beograda, koje na ovaj način promoviše lepotu ćiriličnog pisma, kao čuvara srpske kulturne baštine, vekovne tradicije, duhovnosti i identiteta.

Izložba je bila praćena predavanjem Janje Todorović, filologa i književnice, o istoriji ćirilice i značaju njenog opstanka, uz video prezentaciju drevnih ćiriličnih spomenika i književnih spisa, koju je priredio Dušan Todorović.

Njihovo gostovanje u Švajcarskoj omogućila je knjižara Stani iz Badena, povodom obeležavanja 20 godina svog rada, u saradnji sa Srpskim kulturnim savezom Švajcarske i Dopunskom školom na srpskom jeziku u kantonu Argau.

Otvorajući skup, ambasador Srbije u Švajcarskoj dr Snežana Janković je istakla da je Ambasada prošle godine započela akciju „Negujmo srpski jezik“, imajući u vidu veliki broj pripadnika srpske di

jaspore u ovoj zemlji, te potrebu da se kod naših mladih generacija koje su rođene u Švajcarskoj očuva srpski jezik i pismo, kao središte očuvanja njihovog identiteta, kulture i tradicije.

Na kraju skupa, prisutnima se video porukom obratio Arno Gujon, francuski humanitarac, osnivač nevladine organizacije Solidarnost za Kosovo i izvrstan govorniksrpskog jezika. On je naglasio da „Srbi treba da budu ponosni na svoj prelepi i za strance nimalo lak jezik“, koji predstavlja naše veliko bogatstvo i polazište za izučavanje i razumevanje svih drugih jezika i kultura.

IZVOR: RTS (http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/3067325/zlatne-niti-cirilice-u-ambasadi-srbije-u-svajcarskoj.html)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *