Нове ковид мере у Данској

Скок броја оболелих од ковида-19 последњих дана, а данас је тај број премашио 11.000, дао је данским властима повода да донесу нове мере у борби против ове заразе. Комисија за епидемије је предложила, Влада а потом и Скупштински одбор подржали су увођење бројних ограниченја од недеље 19. децембра до 17. јануара наредне године, када би требало да се укину. Ево тих мера:

Културне установе се затварају

Културни живот је тешко погођен ограничењима, морају се затворити позоришта, биоскопи, забавни паркови, зоолошки вртови, музеји, уметничке галерије, домови културе, средње школе, сале за свечаности, просторије за црквене догађаје, активности јавног информисања и спортске манифестације.

Исто важи и за хале за игре, казина, игралишта и водене паркове, као и за забавне паркове и сајмове. Између осталих, биће затворен и Тиволи, као и Бакен.

Овогодишње божићне службе могу да се одрже, али са корона пропусницама, маскама на уласку и изласку из цкве, а одредиће се број људи у цркви у зависности од величине просторије.

После 22 часа нема алкохола

Овај викенд је последња прилика да се у граду остане до касно, већ од недеље увече ресторани и барови морају се затворити најкасније у 23 часа, а алкохолна пића могу да се точе до 22. Такође је уведено да у овим објектима на сваког госта који седи мора да се обезбеди протор од два квадратна метра, а четири квадрата за госте који стоје.

Ограничења и за божићни шопинг

У малопродајним објектима у којима су се очекивале гужве уочи божићних празника наложено је да поставе ознаке на којима ће бити наведено колико купаца је дозвољено – у зависности од тога колико је продавница велика. Препуручује се и избегавање гужви и редова напољу да би се шопинговало, а продавцима се саветује да избегавају такву праксу за продају.

Прославе према утврђеним мерама

Већ заказана весеља, свадбе, венчања, рођенданске прославе и друга окупљања морају да се одржавају у оквира уведених правила за ресторане. То, између осталог, значи да морају бити затворени у 23 сата.

Маске обавезне

Маске су обавезне приликом уласка у све културне и пословне просторе, образовне установе, библиотеке, ауто-школе, центре за обуку, центре за услуге грађанима, места за продају хране за понети и велики број других места.

Мере за путнике

Путници у међуградској железници и аутобусима на даљину од недеље ујутру поред маске мораће да имају резервисана места и корана пас. Додатне мере се уводе и у градски превоз.

Рад од куће

Запосленима у фирмама у којима је то могуће препоручује се да раде од куће.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *