Nova pravila za ručni prtljag u avionu

Uskoro će se u ručnom prtljagu na aerodromima moći preneti više od dosadašnjih 100 ml tečnosti, kao i mnogi drugi predmeti što trenutno nije moguće. Ovakve mere prvo će stupiti na snagu na španskim aerodromima, a u svom ručnom prtljagu će se uskoro moći poneti mnoštvo drugih predmeta širom svetskih aerodroma.

Naime, od 2024. ograničenja na količini tečnosti biće uklonjena na nekim španskim terminalima, najavio je menadžer aerodroma AENA. Putnici će takođe moći da ostave elektroniku kao što su laptopovi u svom prtljagu nakon što se instalira nova 3D rendgenska tehnologija, piše Euronews.

Prvi aerodromi na kojima će skeneri biti postavljeni su madridski aerodrom Barahas i aerodrom El Prat u Barseloni, kroz koje prolazi 40 odsto putničkog saobraćaja, prenosi Tanjug pisanje novina El Pais. Za nabavku nove opreme uskoro će biti raspisan tender, a pretpostavlja se da će primena uređaja početi najkasnije u prvoj polovini 2024. godine. Uređaju će biti postavljeni i na aerodromu u Palma de Majorki, a zatim i na ostalim aerodromima.

Kako se navodi, ta mera je deo globalnog projekta modernizacije bezbednosnih filtera na španskim aerodromima kojima upravlja Aena, a koji će takođe uključivati automatizovane trake za rukovanje ručnim prtljagom (ATRS), sistem daljinskog pregleda (Remote), uvođenje biometrijskih kontrola za pristup i novi sistem za pregled prtljaga.

Zahvaljujući ovoj meri biće ukinuto i maksimalno ograničenje od 100 mililitara tečnosti koje je na snazi od 2006. godine na svim evropskim aerodromima. Skeneri sa ovom tehnologijom se već testiraju na londonskim aerodromima Hitrou, Getvik i Stansted, a britanska vlada je najavila da će promeniti bezbednosne propise kako bi postali funkcionalni do 2024. godine.

Uprava za bezbednost transporta Sjedinjenih Američkih Država (TSA) je takođe testirala nove uređaje na 15 aerodroma, uključujući i one u Los Anđelesu, Oklandu, San Dijegu i Čikagu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *