Одлазак борца за свој народ и Цркву

Патријарх српски Иринеј сахрањен је данас у крипти Храма Светог Саве на Врачару. После опела и литургије уследиле су беседе у којима је поручено да је отишао непоколебљив борац за очување достојанства Цркве.

Сведочио је љубав и доброту Божју. Отишао је непоколебљив борац за очување достојанства Цркве, поручио је митрополит Хризостом.

Сахрана патријарха Иринеја

„Патријарх се показао достојним свог велико учитеља и претходника патријарха Павла, а то није било једноставно. Зато смо поносни на њега“, рекао је Хризостом после опела.

„Црква мора бити изнад свих наших слабости и недостатака. Патријарх се показао као непоколебљив борац за очување њеног достојанства. То је велики губитак за наш народ и Цркву“, напоменуо је он. „Поред овог великог искушења не губимо храброст. Знамо и верујемо да су патријарх и митрополит Амфилохије са нама, да нас гледају да су са нама“.

„Не губимо веру, него учимо од њега како да се боримо за свој народ и Цркву. Све нам опрости и благослови нас“, рекао је митрополит Хризостом.

Гардисти односе ковчег са телом патријарха Иринеја у крипту Храма где се налази гробно местоОд патријарха су се опростили беседама и председник Србије Александар Вучић,  председавајући председништва БиХ и старешина Саборне цркве у Београду протојереј-ставрофор Петар Лукић.

Љубав је била основа вере почившег патријарха Иринеја, а његова Србија била је она коју је и сам стварао – Србија мира, Србија која разуме и која окупља, рекао је председник Александар Вучић.

Он је у беседи на сахрани патријарха Иринеја, поручио да је почивши поглавар СПЦ склопио очи онако како је и живео – у миру, са собом, Богом, са црквом и људима.

„Тај живот је имао јасне циљеве: Бога, љубав и Србију. И не мање од тога, целокупан српски народ, ма где да живи. Његов Бог је био Бог разума, онај који прашта, који разуме, који воли. Бог свих нас, онај који не дели, него спаја, онај који нас учи и који нас чува“, рекао је Вучић.

Како је истакао, љубав је била основа сваке патријархове вере, и као код сваког правог хришћанина, била је већа од свега осталог, јер је добро знао да су и вера и нада немогуће без љубави, без срца које се предаје и Богу и људима.

„А његова Србија је била управо она, коју је и сам стварао. Србија мира, Србија која разуме, Србија која окупља, која побеђује радом и мудрошћу, Србија која не уме и нема потребу да мрзи“, указао је Вучић.

Митрополит Хризостом на сахрани патријарха Иринеја.

Члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска у последњих 11 година није плакала ни веселила се а да с њом није био патријарх Иринеј.

Додик је рекао да је патријарх Иринеј био „пастир свих нас“ и да је „брисао све границе међу нама“.
„Био је скроман човек, благих речи и чврсте вере. Његова блага нарав била је параван иза које се крио човек који никад није устукнуо“, рекао је Додик.

Митрополит волоколамски Иларион прочитао је на руском писмо које је послао руски патријарх Кирил.

„Са осећајем дубоке туге примио сам вест о упокојењу патријарха Иринеја. У име архипастира и пастира и монаштва Руске православне цркве изражавам дубоко саучешће. Бог је Цркви Светог Саве даривао дубокоумног патријарха. Испуњен искреном храброшћу и љубављу за људе новопросветљени патријарх се не штедећи снагу трудио да буде поред своје пастве. У последњи час свог земаљског живота је поделио страдања са оним верницима чији је живот прекинула страшна епидемија. Својим ауторитетом је учинио много за очување васељенског православља. Он је био велики пријатељ Руске православне цркве и више пута је говорио у прилог канонског православља у Украјини. Завршетак унутрашњег уређења Храма ући ће у историју као једно од главних достигнућа њеовог патријаршијског служења. Нека господ Исус Христ упокоји душу новог слуге свога, вечна му и блага помен“, пише у писму руског патријарха.

Епископ бачки Иринеј у беседи о патријарху Иринеју после литургије рекао је да је он био омиљен код већине људи, као и да су сви „разумевали ту доброту, јеванђељску којом је његова личност зрачила“.

„Умео је да, не само сачува хладнокрвност, него да узврати пажњом и добрим делима управо оним људима који су му наносили неправду“, рекао је епископ бачки.

Како је истакао, патријарх је у сваком дијалогу био отворен, искрен и добронамеран и са истом добротом је и њих примао и разговарао.

Закључио је да је његова мекоћа била његова снага, а да је његова уздржаност била његова мудрост.

Сахрани су присуствовали градоначелник Београда Зоран Радојичић, лидер Праве Црне Горе Марко Милачић, ректор Цетињске богословије отац Гојко Перовић, амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, председник Скупштине Србије Ивица Дачић и премијерка Ана Брнабић, мандатар за састав нове Владе Црне Горе Здравко Кривокапић и многи други.

Грађани испред Храма Светог Саве за време сахране патријарха Иринеја.На платоу испред Храма Светог Саве окупио се већи број људи који је пратио литургију и дошао да присуствује сахрани патрјарха. Били су ту и стари и млади, поједини грађани дошли су у народним ношњама. Чак и на штакама људи су дошли да испрате патријарха. Испред храма Светог саве дошле су и бројне новинарске екипе да би пратиле сахрану патриајрха, а око храма су биле распоређене јаке полицијске снаге.

Преко ковчега патриајрха Иринеја био је пребачен зелени плашт, а на њему стоје још неки предмети, који се везују за живот и мисију патријарха: капа, штап, јеванђеље, крст. Реч је о обележјима архијерејске службе.

Ту је била мандија, зелени плашт, који патријарх и епископи носе кад улазе у храм пред почетак литургије, у неким моментима вечерњег и јутарњег богослужења. Ту је и панакамилавка, то је капа са белим платном која је у нашој традицији одлика нашег патријарха. Ту је био и његов архијерејски штап жезал, јеванђеље које је проповедао целог живота, крст којим је освећивао свет, то су све одлике његовог достојанства.

Осим гробнице у којој од данас почива патријарх Иринеј, 45. поглавар СПЦ, налази се још неколико гробних места јер ће се убудуће поглавари Српске православне цркве сахрањивати у крипти, осим ако не изразе другачију жељу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *