Песме из завичаја за српску децу у Данској

Поводом почетка школске године, садашњи и будући школарци добили су најлепши музички поклон од Амбасаде Републике Србије у Краљевини Данској и Дечјег културног центра Београд. Специјално због ове прилике из престонице Србије недавно су  допутовали најпознатији извођачи и ствараоци музике за децу – Миња Субота и Леонтина Вукомановић, који су пред препуном свечаном салом у Амбасади Републике Србије наступали за српску децу у расејању и њихове породице.

Присутне је поздравила и пожелела им добродошлицу Њ.Е. амбасадор Републике Србије у Краљевини Данској, др Јасмина Митровић Марић, речима „Добро дошли у своју кућу – у Амбасаду Републике Србије!”

Миња Субота и Леонтина, заједно са децом у публици и њиховим породицама, на радост свих генерација певали су најпопуларније дечје музичке хитове. Публика је имала прилику да ужива уз песме „Деца су украс света”, „Ишли смо у Африку”, „Слон лепотан Дондолан”, „Вуче, Вуче, бубо лења”, „Ау, што је школа згодна”, „Како расту деца” и друге музичке хитове за децу. Након громогласног аплауза концерт је завршен песмом „Седмица” Миње Суботе, уз коју су заједно извођачи и публика заиграли коло.

„Подједнако су уживали и родитељи и деца” – рекла је Александра Куљић која је са својом ћерком Ланом и пријатељима била на концерту.

„Данас су се овде окупила наша деца која живе у Данској и која уче српски језик. Знамо да се кроз музику најбоље учи језик и зато је дивна идеја да се овде за нашу децу одржи концерт”, истакла је Ксенија Маричић, историчар по професији и наставник српског језика у допунској школи српског језика при Министарству просвете Републике Србије.

Поред музичког спектакла, деца у публици су на поклон добила и компакт дискове са музичким издањима Дечјег културног центра Београд – музику са фестивала „Дечје београдско пролеће” и најлепше песме о Београду „Београд је дивна прича”.

Извор: ДКЦБ

*Праћење концерта у Данској је у оквиру реализације пројекта о допунским школама за српску децу у дијаспори који суфинасира Управа за сарадњу с дијспором и Србима у региону МСП Владе Србије

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *