Нијагара обележава Теслин јубилеј

Јубиларни 10. по реду Дан Николе Тесле обележиће се у канадском граду Нијагари у петак 10. јула на 164. годишњицу Теслиног рођења.

Како је саопштио организатор, Српска школа „Никола Тесла“ програм је прилагођен вежећим здравственим мерама. На Тргу Николе Тесле поред Нијагариних водопада код споменика нашем научнику у 17 часова бити ће положено цвеће уз присуство највише 10 људи уз дистанце од два метра.

Дану Николе Тесле у Нијагари присуствоваће генерални конзул Републике Србије у Торонту Василије Петковић, представници Националног парка Нијагара и Немања Јевремовић оснивач Теслиног техничког музеја у Канади. Много скромније него што је раније планирано биће обележена и деценија постојања Српске школе „Никола Тесла„ у Нијагари. Из ове школе подсећају на велики успех српске заједнице у том делу Канаде када је крајем прошле године у Нијагари поред самих водопада именован Трг Николе Тесле.

Најављују да ће заједно са канадским Теслиним техничким музејом наставити са акцијом да се стара електрична централа у овом граду преурeди у Музеј Николе Тесле. Централа је саграђена 1905. године по патентима овога научника, а неки од изворних генератора су још у функцији.

Текст: С. Данчуо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *